Deset je godina prošlo od povijesnog plasmana KK Borik na Završnicu Kupa Krešimira Ćosića. Mirakul je to o kojem je pričala cijela Hrvatska i regija. Drugoligaš se pomiješao s elitom i pokvario računicu mnogima. Prvo su pali Hiron i Svjetlost, a potom i Zagreb s Miljkovićem, Simonom, braćom Tomas, Alihodžićem...

U punim Jazinama Zagreb je devet sekundi prije kraja imao prednost 93-91 i dva slobodna bacanja. Miljković, koji je u drugom poluvremenu zabio 24 koša, je oba puta bio neprecizan. Lopta je došla do Blaslova koji je opalio tricu s devet metara i od table je pospremio kroz obruč. U završne dvije sekunde nokautirani igrači Zagreba nisu znali iskoristiti posjed lopte i započela je velika zadarska košarkaška fešta. Na Final Fouru, također u Jazinama, Borik je bio tako blizu novoj senzaciji. Do samog kraja susreta puhali su za vrat Ciboni, pri zaostatak 70-73 četiri puta su šutirali prema košu protivnika, ali nije bilo dovoljno sreće za plasman u finale.


View on YouTube

U subotu navečer u zadarskom restoranu Galeb, mjesti gdje su se slavile klupske pobjede, okupili su se akteri tadašnjih zbivanja te se prisjetili velikih dana klupske, ali i povijesti košarke u Zadru.

Domaćini večeri bili su Miro Dundov i Mate Mrva, dvojac koji je Zagrebu te 2005. godine kombinirano ubacio 38 poena (20+18). Slijedio ih je današnji kapetan momčadi Zadra Ive Ivanov sa 16 koševa. Dević, Blaslov i Luka Popović postigli su ih po 11 koševa, a Žorž 7.

Uz projekcije video zapisa na velikom platnu uzvanici su se prvo prisjetili same završnice susreta protiv Mrava. U nastavku druženja prikazana je cijela utakmica, kao i polufinalni ogled protiv Cibone.
View on YouTube Emocije su prštale na sve strane, a ključni trenuci utakmica slavljeni su euforični kako da se odigravaju u realnom vremenu. Neki, poput Mira Dundova, ni danas ne mogu prežaliti propuštenu priliku u tom susretu.

- Imali smo ih, svako malo je ponavljao srčani Miro koji je tijekom cijele večeri dizao atmosferu i činio sve da se svi pozvani osjećaju ugodno. A među uzvanicima su se uz tadašnjeg trenera momčadi Tihu Bujana i njegove suradnike te igrače koji su kreirali prvorazrednu senzaciju našli mnogi koji su, bilo kao navijači, sponzori, prijatelji, novinari ili suradnici, vjerovali u projekt stvaranja još jednog kvalitetnog zadarskog prvoligaša.

Trene Bujan i njegovi dečki u nastavku su sezone kroz kvalifikacije izborili plasman u A1 ligu u kojem su nastavili raditi čuda. Dvije sezone za redom su se plasirali u Ligu za prvaka, a šlag na tortu bila je pobjeda u gradskom derbiju protiv Zadra u čijim su redovima tada igrali Johnson, Gečevski, English...

Uz dobro ići i zdravice i ovaj je susret popraćen uz brojna dobacivanja i pošalice ponajprije na račun negdašnjeg ili sadašnjeg izgleda onih koji su se pojavljivali na ekranu.

Nije izostalo ni pjesme u kojoj je glavnu riječ vodio Marko Žorž, za kojeg s pravom kažu da je najbolji košarkaš među klapskim pjevačima, ali i klapski pjevač među košarkašima.


View on YouTube

Druženje je završeno uz obećanje će za deset godina isti ovaj uspjeh biti povod za novo druženje i prisjećanje na dane ponosa i slave KK Borik.