Lucija Mijolović članica PK Zadar i Jure Milin iz PK Sv, Nikola istinske su zvijezde svečanosti proglašenja najboljih sportaša Zadarske županije za 2013. godinu koja je jučer upriličena u VIP salonu dvorane Krešimira Ćosića.

Ovih dvoje mladih ljudi s Down sindromom pokazali su gradu, domovini i svijetu kako se snagom volje mogu savladati sve prepreke koje život postavi ispred nas.

Lucija je drugu godinu za redom najbolja zadarska sportašica. Na Europskom prvenstvu osoba s Down sindromom osvojila je broncu na 200 m prsno dok je na Prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom osvojila impozantnih 5 zlatnih, 3 srebrne i 3 brončane medalje.

Luce je bila toliko spontana i važna pred desecima fotoaparata, kamera, mikrofona i diktafona. Svojim je istrčavanjem na pozornicu i uzdignutim rukama stisnutih šaka dirnula u srce sve okupljene.

'Ovaj nam uspjeh znači jako puno. Luciji se otvaraju vrata novih velikih međunarodnih natjecanja koja se emotivno puno snažnija od ovih u Hrvatskoj. Cilj nam je Svjetsko prvenstvo u studenom u Meksiku. Bit će teško. Trebat će nam pomoć sponzora i velika podrška, kazala je Lucina trenerica Josipa Nekić.

Jure je hrvatsku javnost osvojio svojom velikom ljudskom gestom. Preplivao je dionicu od Preka do Dikla u znak sjećanja na svog brata Antu koji je izgubio život u prometnoj nesreći.

U izboru za najboljeg sportaša Zadarske županije osvojio je treće mjesto. Dva odličja na Europskom prvenstvu osoba s Down sindromom, srebro na 25 m leđno i broncu na 25 m delfin kao ni osam odličja na PH za osobe s invaliditetom (2 zlata, 3 srebra i 3 bronce) nisu bila dovoljna za prvo mjesto u izboru, ali Jurici to nimalo nije smetalo.

Bio je presretan. Okupljene novinare ja zamolio da prvo postave pitanja njemu pa onda treneru Renatu Škuliću jer je poželio počastiti se za švedskim stolom.

'Sezona je bila super. Ovo je nagrada za sve ono što sam napravio lani, kazao je Jurica i naglasio kako mu je najdraže plivati delfin te da među medaljama ne pravi razlike jer su mu sve jednako važne i drage.
Bit će medalja još u ovoj godini. Vidimo se opet ovdje, ali prvo moram do Meksika na Svjetsko prvenstvo, poručio je Jure, pristojno se rukovao sa svim novinarima i otišao s društvom po zasluženi zalogaj.

Trener Škulić obećava kako će on i Jure dati sve od sebe na najvećoj plivačkoj svjetskoj smotri osoba s Down sindromom uz nadu da će to biti dovoljno za dobar rezultat. Prvo moramo riješiti pitanje financija. Na dobrom smo putu Medalje za sada nitko ne spominje.

Jasno je i zašto, a u jednoj rečenici to je sažeo Renato Škulić.

'Gdje ćete veću nagradu od ove da su Luce i Jure zajedno sa svim sportašima Grada, da su dio jedne velike sportske obitelji. Poticaj je to roditeljima koji imaju djecu s istim problemima da im da volju i hrabrost da ih uključe u sports ili neke druge aktivnosti i da shvate da su njihova djeca jednaka kao ostala i da u nekim aktivnostima mogu biti i bolja od njih'.