STRANCI U ZADRU - Robbie Johnson (KK Zadar, sezone 1994/95. i 1996/97.)

Prolazeći sve poteškoće koje su pratile grad Zadar ranih devedesetih godina, u sezoni 1993/94. KK Zadar je uz domaće prvenstvo nastupao i u Europskom kupu. Tamo nije bilo uspjeha te je natjecanje zadarskih košarkaša završeno već u grupnoj fazi natjecanja. Za Zadar je te sezone igrao i Amerikanac Eugene 'Andy' Anderson koji je imao dobrih utakmica (prosječno 14.2 koša u Europskom kupu), ali i ozbiljnih sukoba sa suigračima. Također, u Bijeloj ligi (za prvaka) u Prvenstvu Hrvatske Zadar je igrao ispod očekivanja i na koncu nije uspio izboriti plasman u europska natjecanja iduće sezone. Do nastavka suradnje u sezoni 1994/95. između KK Zadra i Andersona nije došlo pa su potražena nova igračka rješenja. Tako u sezoni 1994/95. ugovor s KK Zadrom potpisuje i razigravač Robbie Anthony Johnson sa sveučilišta Weber State.

Sveučilište Weber State u američkoj državi Utah u prvu je američku sveučilišnu košarkašku diviziju ušlo još 1963. godine i kroz svoju je povijest dalo mnoge odlične košarkaše. Jedna od zvijezda toga sveučilišta bio je i najbolji novak NBA lige Damien Lillard, a petnaestak godina prije Lillarda do košarkaških uspjeha Weber State je kao kapetan vodio baš Robbie Johnson. Upravo ove godine sveučilište Weber State proslavilo je 50 godina igranja u najjačem košarkaškom sveučilišnom rangu i odredilo 50 najvećih košarkaša u povijesti sveučilišta. Naravno, među njima se našlo mjesta i za Robbieja Johnsona. Na ljestvici najboljih kradljivaca Johnson zauzima visoko 4. mjesto u povijesti sveučilišta Weber State, a u svojoj posljednjoj sezoni na sveučilištu bio je vodeći igrač Big Sky konferencije u više statističkih kategorija. Svoju košarkašku priču Robbie je nakon sveučilišta nastavio pisati u europskoj košarci, a prvo poglavlje u toj priči bio je KK Zadar.

U spomenutoj sezoni 1994/95. Zadar opet u Prvenstvu Hrvatske igra u Bijeloj ligi (za prvaka), no još jednom ne uspijeva izboriti nastup u europskim natjecanjima. Robbie Johnson bio je vodeći kradljivac lopti i asistent momčadi Zadra te treći asistent regularnog dijela Prvenstva Hrvatske (3.0 asistencija po utakmici). Odigrao je 27 od 28 Zadrovih utakmica u toj sezoni (ne računajući kasnije razigravanje za nastup u europskim natjecanjima), uz 12.1 koš u prosjeku po utakmici. U razigravanju za nastup u Kupu Radivoja Koraća Zadar je poražen od riječkog Jadrankolora za koji su između ostalih nastupali Gerald Lewis i Aramis Naglić, a Robbie Johnson na kraju sezone napušta Zadar.
Ipak, KK Zadar nije Johnsonu u sezoni 1995/96. našao dostojnu zamjenu (iz KK Puntamike u KK Zadar došao je i ubrzo otišao Cedric Gumm) te se naš klub grčevito borio za ostanak u prvoj ligi. Svijetla točka sezone bio je nastup na završnom turniru Kupa Hrvatske (na kraju osvojeno 4. mjesto), čime je izboren nastup u Europskom kupu u sljedeće sezone.

Sezona 1996/97. napokon donosi bolje dane zadarskoj košarci. U momčad KK Zadra se nakon nekoliko sezona igranja u zagrebačkom Benstonu vratio Petar Popović, a drugi povratnik u zadarske redove bio je Robbie Johnson. Upravo je Johnson bio vodeći asistent momčadi u regularnom dijelu Prvenstva Hrvatske (2.9 asistencija po utakmici), a KK Zadar zauzeo je odlično četvrto mjesto prije doigravanja s učinkom od 12 pobjeda i 10 poraza. U Europskom kupu Johnson je također pružao dobre partije (12.4 koša i 4.1 asistencija po utakmici), a najbolju utakmicu odigrao je protiv ZEPTER-a iz Wroclawa u 7. kolu kada je zabio 30 poena. Zadar je uspješno prošao skupinu, no u šesnaestini finala zaustavio ga je grčki Apollon. Robbie ubrzo (ovaj put i konačno) napušta KK Zadar, a klub tako ostaje bez jedinog pravog organizatora igre. Epilog svega je ispadanje u četvrtfinalu doigravanja PH od Benstona koje je zapamćeno po sramotnom suđenju i kaznama za KK Zadar.

KK Zadar je najavio nastavak priče na svom Facebook profilu...