Putem prezentacije direktor Odvodnje Grgo Peronja proveo je danas predstavnike medija i Mjesnih odbora kroz kvartove obuhvaćene mega projektom aglomeracije Zadar-Petrčane, kojim će se postotak priključenosti stanovništva na sustav odvodnje popeti na 95%.

Dosad je ugovoreno 528 milijuna kuna kroz 11 podugovora, a posljednji je još na čekanju. Riječ je gradbenoj cjelini koja obuhvaća Petrčane, Kožino i sliv Puta Bokanjca, a koja čeka odobrenje kontrolnih tijela za prihvaćanje ponude desecima milijuna kuna veće od procjene vrijednosti radova.

Prvi radovi u sklopu projekta aglomeracije krenuli su početkom godine na Bokanjcu, cjelini za koju je zadužen Strabag, dok je ovog ljeta u gradbenu cjelinu Zadar uvedena njemačka tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG.

- Više sam nego zadovoljan radovima na Novom Bokanjcu i Bokanjcu. Dobar dio ulica je već pod asfaltom. Riječ je o nosivom sloju, a završni će dobiti kad se pripreme cjevovodi oborinske odvodnje. Naime, sada bi kišne rešetke pokupile oborinsku vodu i poplavile radnike na dnu. Na Bokanjcu je utrošeno 22% vremena, a realizirana je gotova trećina posla, dok je na cjelini Zadar utrošeno 8% vremena, a realizirano 2% posla. Međutim, dajmo izvođačima šansu da se razmašu. Svaki projekt je na početku malo lijen, dok se izvođači ne ekipiraju do kraja. Nadamo se da će i oni živnuti i da će, sljedeći put kad se vidimo, cjelina Zadar biti u stanju u kakvom je sada Bokanjac, rekao je Peronja.

Direktor Odvodnje očekuje da će za mjesec dana biti dovršen prvi podprojekt u sklopu aglomeracije. Riječ je o izgradnji gravitacijskog cjevovoda spoj Ulice braće Miroslava i Janka Perice na crpnu postaju Gaženica, zbog čega je napravljen proboj ispod pruge.

Crvenom bojom na karti projekta, koji će promijeniti sliku grada, označena je dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Smiljevcu.

- Riječ je o iznimno bitnom dijelu projekta. Ovaj uređaj postiže izvrsne rezultate u pročišćavanju, ali postoji jedan problem koji strašno muči građane, kao i nas u Odvodnji, a to su neugodni mirisi. Iz inozemstva su naručeni elementi i dijelovi opreme. Čim stignu, krenut će vidljivi radovi, najavio je Peronja.

„Uistinu se u vašoj županiji radi", konstatirao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović na konferenciji u Kneževoj palači, na koju je iz Zagreba stigla i načelnica Sektora za projekte iz područja vodnoga gospodarstva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, rođena Zadranka Karmen Cerar.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić istaknuo je kako je ovaj projekt plod pametnih ljudi koji su vodili ovaj grad. Osvrnuo se i na rast cijene građevinskih radova.

- Cijela aglomeracija poskupjela je za 20 posto. Bit će tu problema. Grad je u svrhu uređenja ulica digao 150 milijuna kuna kredita, a vjerojatno će se i on morati revidirati, rekao je Dukić dodajući kako će Zadar ovim projektom napokon dobiti ono što svaki grad treba imati.

Župan Božidar Longin dodao je kako su i u drugim dijelovima Zadarske županije u pripremi slični mega projekti.

- Komunalna infrastruktura temelj je gospodarskog razvoja. Građane molim za strpljenje jer su ovakvi projekti vrijedni strpljenja, rekao je Longin u dvostrukoj ulozi župana i člana Upravnog vijeća Hrvatskih voda.