Od danas do kraja tjedna u Općoj bolnici Zadar Pfizerovim cjepivom za koronavirus cijepit će se oko 500 djelatnika. Doze su jučer pristigle u zadarsku bolnicu te će od danas uz sve propisane mjere opreza početi cijepljenje. U prvom valu cijepe se zdravstveni djelatnici koji dolaze u dodir s COVID-pacijentima, nakon čega slijede ostali liječnici i nezdravstveno osoblje.

- S obzirom na to da bolnica ima oko 1.400 djelatnika, riječ je o preko trećini osoblja. Nakon prvog vala stižu nove prijave, pa ćemo cijepljenje i dalje provoditi kako cjepivo bude pristizalo, rekao nam je jutros ravnatelj OB Zadar dr. Željko Čulina.

On i njegov zamjenik dr. Edi Karuc jutros su se u bolnici cijepili prvi, kako bi dali primjer osoblju ali i svim drugim sugrađanima koji još dvoje o opravdanosti cijepljenja.

- Procjepljivanje je jedni način da se umanji utjecaj virusa na naše živote i da se pojava može držati pod kontrolom. Pobolijevanjem je manje od 10 posto građana steklo imunitet, što je premalo da bi se usporilo njegovo širenje, kaže Čulina.
U Hrvatsku su pristigle nove doze cjepiva, a kako je najavljeno sredinom siječnja trebalo bi krenuti cijepljenje liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i kroničnih bolesnika.