- Nisam namjeravao komentirati tijek kaznenog postupka koji je u tijeku, ali nakon silnih objeda i laži koje su posljednjih dana plasirane u javnost moram pojasniti razloge svojeg postupka. Smatram da je moja dužnost bila prijaviti prijetnju i govor mržnje, ne zbog sebe, već radi osjećaja sigurnosti vlastite obitelji i zaštite institucije župana, ističe župan Božidar Longin koji do sada nije javno komentirao svoju prijavu protiv Marka Pupić-Bakrača koja je rezultirala privođenjem županijskog vijećnika na obavijesni razgovor i pretresom njegove kuće.

- U svojem političkom djelovanju doživio sam velik broj izmišljotina i uvreda pa i od vijećnika Pupić-Bakrača i sve sam ih istrpio bez da sam uzvratio, a mogao sam. Apsolutno shvaćam da kao javna osoba moram biti spreman na istupe i provokacije koji mi se ne moraju svidjeti, ali govoru mržnje i prijetnjama u političkom i društvenom životu ne bi trebalo biti mjesta. Smatram da prema takvom obliku izražavanja trebamo imati nultu toleranciju.

Prema Longinu, Pupićev pokušaj objašnjenja spornog statusa o kineskom ražnju je nesuvisao i nevjerodostojan.

- Osobno se ne bojim Pupić-Bakrača. Nisam se bojao niti 1991. godine kada sam, za razliku od njega, dragovoljno uzeo oružje i branio svoj grad. Međutim, to ne umanjuje činjenicu da je on objavio ozbiljnu prijetnju na svojem Facebook profilu. Meni je u neku ruku nevjerojatno da gotovo nitko nije osudio takav govor mržnje. Štoviše, pronalaze se brojna opravdanja za taj status kojim se meni prijeti, a na kojeg su se nadovezali brojni komentari, između ostalog i fotografija mrtvog psa, očito uz podržavanje prijetnje i insinuaciju da prijetnju treba izvršiti, kaže Longin dodavši da na niti jedan način nije utjecao na institucije na što je aludirao Pupić-Bakrač.

- Sve državne institucije rade neovisno i nemam utjecaj na rad nadležnih tijela. Oni su očito procijenili da postoje elementi da se pretraži kuća osobe koja je javno uputila prijetnje, a posjeduje i oružje. Nemojmo zaboraviti niti činjenicu da je taj status objavljen neposredno uoči oružanog incidenta na Markovom trgu. Da je, primjerice, izvršena pretraga kuće osobe koja je pucala na zgradu Vlade RH, danas ne bismo imali teško ranjenog policajca koji će se od tog napada još dugo vremena oporavljati, ustvrdio je Longin i dodao da nije poanta boji li se on za svoj život, već je prijetnja izrečena na društvenim mrežama konkretan primjer neprimjerene komunikacije.