U župi sv. Josipa na Plovaniji u Zadru održan je susret zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i liječnika iz Hrvatskog katoličkog liječničkog društva - podružnice Zadar. Susret je održan u duhu zagovora dvojice svetaca koji su štitili život, na blagdan sv. Ivana Pavla II. i u spomenu sv. Luke, zaštitnika liječnika uz čiji se blagdan liječnici godišnje okupljaju. Nakon mise nadbiskup se upoznao s djelovanjem zadarskog HKLD-a koji sljedeće godine slavi 25. godišnjicu svoga utemeljenja. Mons. Puljić je htio podržati liječnike i ohrabriti ih s obzirom na njihovu dodatnu izloženost u radu tijekom pandemije.

- Želio bih izraziti veliku zahvalnost liječnicima u Zadru i diljem Hrvatske koji su u ovom teškom vremenu pandemije zaista podnijeli veliki teret odgovornosti i vode brigu o ljudima, kako se sačuvati od zaraze i izliječiti oboljele, vratiti ih što prije u stanje normalnosti. To što liječnici čine zaista je dobro djelo, to je djelo milosrđa. To nije samo njihov posao, nego zvanje. Liječnički posao je i zvanje, više od posla, jer radi se o čovjeku, o brizi, o ljubavi koja se pokazuje prema onima koji su ugroženi, koji su potrebni pomoći. Ohrabrio bih liječnike, neka vam ne dojadi voditi brigu o ljudima koji su zbog slabosti i bolesti upućeni u vaše ruke, u vašu zauzetost i specijalnost. Neka vas Gospodin blagoslovi, a liječnik Luka koji je vaš zaštitnik, neka vas krijepi i nadahnjuje u vašem plemenitom poslu.

Mons. Puljić izražava razumijevanje za prestrašenost ljudi u trenutnoj situaciji, no potiče i na smanjivanje panike.

- Rekao bih da se i medijski previše širi panika. Uz ozbiljnost trenutka, potrebu opreznosti i zaštite sredstvima koje Stožer propisuje, uz to bih očekivao i ohrabrenja. Ne bojte se. Bilo je i težih trenutaka. Mi smo i rat preživjeli. Imajući u vidu starije, slabije, uplašene, trebalo bi manje širiti panike, a više ovoga poticati. U tom kontekstu i ja nastojim reći ne bojte se, ohrabrite se, prevencijom i molitvom. Jedno i drugo ide zajedno. Ovo je prigoda da se vratimo sebi, da razmišljamo o važnosti života ali i vječnoga života koji nas čeka nakon ovoga života, rekao je mons. Puljić.

Dr. Vlatko Grković, predsjednik zadarskog HKLD-a i zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije rekao je da je svaki dan sve zahtjevniji, s obzirom na povećani broj zaraženih.

- Iako i Zadar sve više zahvaća broj zaraženih, još uvijek dobro stojimo i dobri su rezultati. Nadamo se da ćemo uz apele koje šaljemo uspjeti zaustaviti pandemiju. Dajemo svu podršku kolegama u Zagrebu, želimo da izdrže. Apeliram na sve ljude da pomognu zdravstvenim radnicima da ovo možemo zajedno prebroditi, jer bez ozbiljnosti svih nas nećemo dobiti rezultate kakve svi priželjkujemo, rekao je dr. Grković.

Testiranja u Zadru rade se u Domu zdravlja na Ravnicama, u Općoj bolnici Zadar i u Zavodu za javno zdravstvo gdje radi Ana Petrić, liječnica javnog zdravstva, tajnica zadarskog HKLD-a. Petrić je rekla da najveći teret nose epidemiolozi koji odrađuju dio kontakta i mikrobiolozi koji rade testiranja. „Od početka smo im pomagali mi iz javnog zdravstva i kolege iz školske medicine. Općenito u mom životu je bitna vjera. Prihvaćamo što nam život donosi, u nadi u Boga da ćemo to proći sa što manje posljedica" rekla je Petrić.

Na susretu je bio i dr. Joško Pinjatela, prvi predsjednik zadarske podružnice HKLD-a koji ju je osnovao s dr. Milom Gverićem, uz podršku zadarskog nadbiskupa Marijana Oblaka. U poraću je veliki prilog djelovanju kao predsjednica zadarskog HKLD-a dala dr. Jasminka Jurišić Šango koju je na toj dužnosti zamijenio dr. Nediljko Jović, abdominalni kirurg u Općoj bolnici Zadar i voditelj Hitnog prijema u Općoj bolnici. Na području Zadarske županije djeluje više od 400 liječnika, tri su bolnice, Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo, uz privatne ordinacije.