Uveden je sustav (čak i retrogradne) kontrole otočnih iskaznica jer su utvrđene prevare i zlouporabe, javlja RTL.

Oštrije provjere krenule su nakon što je otkriveno kako je jedna osoba dnevno putovala i 20 puta na liniji Zadar - Preko što znači da je zapravo kupovala jeftinije karte onima koji na to nemaju pravo i time oštetila državu.

Student Ivan Karužić iz Kali na otoku Ugljanu, kao i svi otočani, koristi otočnu iskaznicu sa subvencioniranim brodskim prijevozom od 50 posto, ali nije mu, kaže, palo na pamet da preko svoje iskaznice ikome drugome kupuje karte niti je znao da ih se i može kupiti više u istom danu.

- Ne bi trebalo biti u redu, ali ako mogu, ljudi to iskorištavaju kao i sve. Ako nas država može iskorištavati, zašto mi ne bi nju, rekao je Ivan.

Umirovljeni kapetan duge plovidbe Joakim Baučić smatra da je problem na većim otocima gdje dolazi više ljudi.

- Čini mi se da je moj otok što se tiče te iskaznice čist. O tom problemu se govorilo, pogotovo da su mještani otoka Ugljana to masovno koristili, kazao je Baučić.

Upravo na liniji Zadar-Preko, na kojoj se poslije linije Split-Supetar preveze najviše putnika, Agencija za obalni i linijski prijevoz zabilježila je i mijenjanje automobilskih tablica zbog upola jeftinijeg prijevoza, ali i kupovanje karata za druge ljude. 

- Imali smo slučaj da je temeljem jedne otočne iskaznice kupljena karta za brodsku i trajektnu liniju koja se odvija na istoj relaciji, u isto vrijeme. Dakle, tu je korisnik bio na obje linije u isto vrijeme što je nemoguće. Takvih slučajeva ima prilično, rekla je Paula Vidović, ravnateljica Agencije za obalni linijski prijevoz.

Povlašteni prijevoz država subvencionira sa 100 milijuna kuna godišnje. Ukupno je izdano 90 tisuća otočnih iskaznica za fizičke osobe i 45 tisuća za automobile, a na provjeri ih je trenutno oko 1300.

- Kontrole provodimo putem sustava evidencije otočnih prava, dakle SEOP sustava koji nas alarmira kada uoči moguću zlouporabu otočne iskaznice nakon čega se te moguće zlouporabe prosljeđuju na daljnje postupanje nadležnom Ministarstvu, rekla je Vidović.

Za prvu zlouporabu otočanima će se iskaznica oduzeti na pola godine, a za ponovljeni pokušaj prijevare, iskaznica će se oduzeti trajno.