Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak 9. travnja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. I ona je, kao i prethodni obred blagoslova ulja, održana bez nazočnosti vjernika, uz koncelebraciju trojice svećenika. Nije tako bilo ni uobičajenog pranja nogu predstavnicima zadarskih župa, tzv. apostolima.

- Isus je uzeo kruh, blagoslovio ga, podijelio svojim učenicima, a onda i čašu vina koje je pretvorio u svoju krv. Drugo što je još učinio je obred pranja nogu kojega je samo apostol Ivan zabilježio. Time je Isus te večeri učinio zapravo tri djela: ustanovu presvete euharistije, svoje učenike zaredio je i ovlastio da to čine u njegovo ime, a zahvaljujući toj Isusovoj odredbi, mi smo sljednici te Božje odredbe i slavimo euharistiju povlašteni Božjom vlašću, rekao je nadbiskup Puljić.

Osim euharistije i Svetoga reda, Isus je Posljednjom večerom udario temelje i novog poretka, nove civilizacije, civilizacije ljubavi i služenja, kako je sam pokazao u obredu pranja nogu, naglasio je nadbiskup, potaknuvši da zahvalimo za darove euharistije i svećeničkog reda, osobito što je pod znakovima kruha i vina Isus ostavio samog sebe nama kao zemaljsku popudbinu.

- Euharistijski Krist u središtu je kršćanske vjere i života kao otajstvo vjere. On je naša hrana i naša popudbina koja je nama putnicima u ovom prolaznom svijetu potrebna. To je ta neprolazna hrana koju Crkva koristi, slavi i od nje živi. Prolazi svijet i njegova slava. Gospodin je blizu, poručio je nadbiskup Puljić.

U misi su suslavili mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, katedralni župnik Josip Radojica Pinčić i nadbiskupov tajnik don Damir Šehić.