Bombastično najavljivani Urbanistički plan uređenja Ravnica, studija Vrata Zadra, pregovori s potencijalnim investitorima, najvrijedniji gradski prostor koji će preobraziti Zadar u Monte Carlo - sve se to moglo čuti u proteklih 10-ak godina.

Kao i to da prije svega treba izraditi konzervatorsku podlogu. To je razlog zbog čega su stale sve aktivnosti Grada Zadra, te je naprasito prekinuta izrada UPU-a za što, kako doznajemo od pročelnika Darka Kasapa, izrađivač Željko Predovan nije dobio ni kune, a ugovor je odavno istekao. Za bilo kakve daljnje radnje, Grad čeka na izradu konzervatorske podloge, kazao nam je pročelnik za prostorno uređenje.

Poslali smo upit Ministarstvu kulture da znamo dokle je stigla izrada presudne konzervatorske podloge, da bi nakon godinu dana dobili isti odgovor - nigdje.

"Za izradu Konzervatorske podloge za prostor Ravnica održan je inicijalni sastanak te je dogovoreno da Grad Zadar izradi Geodetsku podlogu, a Konzervatorski odjel Zadar da prikupi postojeću i povijesnu dokumentaciju. U međuvremenu se rješavaju imovinsko pravni odnosi Grada i Ministarstva državne imovine. Ministarstvo kulture formiralo je Radnu skupinu koja će zajedno s Konzervatorskim odjelom u Zadru izraditi konzervatorsku podlogu", informacija je koja nam je stigla iz Ministarstva kulture.

Oni su i u svom izvještaju za 2019. godinu naveli "da su započete pripreme za izradu Konzervatorske podloge kulturno povijesne cjeline Zadra -područje Ravnice".

Studija Ravnice, odnosno Vrata Zadra po pobjedničkom rješenju arhitekta Nikole Bašića iz 2008. godine.

Jedina novina i ključna stvar u ovoj povijesnoj pripremi je informacija kako se u međuvremenu rješava vlasništvo nad Ravnicama. A bez toga da se se zna što je čije, ne može se ni planirati. Ravnice, u sklopu kojih je jedan dio kojeg MORH i dalje koristi, još su kamen spoticanja unatoč najavama aktualne gradske vlasti i ministra državne imovine koji to odavno nije da bi Grad Zadar dobio Ravnice na dar.