Zadarski blok sinoć je, na inicijativu Sveučilišne organizacije HSS-a Zadar, potpisao Deklaraciju o zajedničkoj borbi protiv nasilja. Predsjednik ove organizacije Roko Tadin rekao je kako je Deklaracija inicirana ulestalim slučajevima nasilja u Zadru, zbog čega je u cijeloj Hrvatskoj stvorena slika o problematičnom gradu.

- Jedan od istaknutih oblika je strukturalno nasilje, koje označava nedovoljno i neefikasno djelovanje zajednice te neefikasnu borbu protiv nasilja. U ovom slučaju gradska uprava bi trebala pomoći udrugama koje se bore protiv nasilja, provoditi programe nenasilja kroz obrazovni sustav te osigurati bolji nadzor na crnim točkama koje su se pokazale problematičnima poput Branimirove obale i kolodvora, rekao je Tadin.

U Deklaraciji su spomenuti političko i ekonomsko nasilje, koje građane čini ovisnima o poslodavcima ili političkim liderima. Javne financije potrebno je učiniti transparentnijima te izbjeći političke kriterije pri njihovoj raspodjeli, a radnike zapošljavati temeljem transparentnih natječaja.