Ovog vikenda, od 27.-29. rujna 2019. na otoku Pagu, u organizaciji Turističke zajednice grada Paga i Nordijskog hodanja.hr održala se manifestacija "Nordijsko hodanje Mjesečevim otokom".

Na manifestaciji je sudjelovalo 60 sudionika s otoka Paga, Rijeke i Zagreba, koji su pod vodstvom Silvije Zoković iz Nordijskog hodanja.hr i Alana Crljenka, pasioniranog planinara i vanjskog suradnika Turističke zajednice grada Paga uživali u aktivnom vikendu na Pagu. Prvog dana sudionici su hodali stazom "Sunčani sat" koja je krenula iz Vlašića, a završila kod Sunčanog sata. Duž 4 kilometra staze, uz bjelinu kamenjara, plavetnilo mora i neba, tišina i mir pratilo je hodače, a na kraju staze uživali su u čarobnim vizurama Ljubačkog zaljeva i Paškog mosta. Drugog dana, na rasporedu su bile dvije staze - staza "Putovima Mentora" u Dinjiški te staza "Zagrljaj kamena i vjetra" iznad grada Paga.

"Putovima Mentora", naziv je kružne makadamske staze koja potiče još iz željeznog doba kada je otok Pag nastanjivalo pleme Liburna na otočju koje u povijesnim vrelima grčki pisci nazivaju Mentoridima. Upravo ova staza prolazi kroz vrijedan arheološki lokalitet iz tog doba, gradinu Gramajnik, koju su hodači posjetili. Duž devet kilometara mjesečevog krajolika, nastalog pod utjecajem jake bure s Velebita i posolice koju nosi iz Podvelebitskog kanala, istražili su uvale Podvelebitskog kanala te se na kraju staze spustili do uvale Šantiš. U popodnevnim satima na rasporedu je bio uspon na stazu „Zagrljaj kamena i vjetra" dugu šest kilometara. Cijelim usponom hodače je pratio očaravajući pogled na grad Pag te su uz put upoznali i specifične vrste biljaka koje odoljevaju najvećoj suši i najjačoj buri. Na kraju dana sudionici su se opustili u Restoranu Smokva u Pagu gdje su degustirali svjetski poznate paške delicije, poput paškog sira i uživali u zabavnom večernjem programu.

Trećeg, posljednjeg dana, iz Šimuna se krenulo na svladavanje uspona na Sv. Vid (349 m/nm), najvišeg vrha otoka Paga. Markirani planinarski put vodio ih je kroz kamenjar i polja kadulje na najviši vrh otoka Paga gdje se nalazi ruševna crkvica po kojoj je vrh dobio ime. Crkva sv. Vida izgrađena je 1348. godine, a proglašena je jednim od najljepših spomenika srednjovjekovne arhitekture na otoku Pagu. Na vrhu su vidljivi ostaci ilirske gradine, naselja koje je postojalo prije tri tisuće godina. Hodače je na vrhu očarao prekrasan pogled na Šimune, Kvarnerić te otoke koji se prostiru na jugu i zapadu (Maun, Škrada, Silba, Olib, Lošinj), dok su sa sjeverne strane uživali u pogledu na Paški Zaljev, Paška vrata, Velebit, Metajnu, Zuboviće, Kustiće, grad Pag i bazene soli.

U tri dana aktivnog programa hodači su prešli četiri staze i doživjeli nezaboravno iskustvo hodanja po Mjesečevom otoku. Svi sudionici napunili su se pozitivnom energijom te ponijeli predivne uspomene i dojmove s obećanjem da će se vratiti i sljedeće godine istražiti i preostale staze na području grada Paga koje je u sklopu projekta "Uspostava staza za nordijsko hodanje i pješačenje na području TZ grada Paga" trasirala Silvija Zoković iz Nordijskog hodanja.hr.

Cilj ovog sportsko-rekreativnog događaja jest promovirati aktivan način života te upoznati sudionike s prirodnim i kulturnim ljepotama grada i otoka Paga kao i gastronomskom ponudom. Nordijsko hodanje, kao jedan od rastućih trendova u aktivnom načinu života i turizmu, nudi dodanu vrijednost pješačkom turizmu kao i hodanju za zdravlje.