Lučka uprava Zadar (LUZ) koja gospodari lučkim područjem na Istarskoj obali reaktivirala je montažni objekt, zvan Carinski paviljon koji je bio dio projekta Nikole Bašića na uređenju partera tog dijela zadarskog poluotoka. 

Carinski paviljon je od samog početka bio promašena investicija - nitko nije htio u njega useliti, a u funkciji je bio tek kratko. Iz LUZ-a podsjećaju kako je „bivši Carinski paviljon na Istarskoj obali služio do 2015. godine za obavljanje carinskih i policijskih poslova na čemu je bilo ukupno angažirano do 10 carinika i policajaca. Zadnje četiri godine nije bio u funkciji zbog preseljenja trajektnog prometa kao i prometa mega kruzera u novu putničku luku u Gaženici.

Međutim, kako se lučki nadzor Lučke uprave Zadar morao preseliti u novi prostor, kao privremeno rješenje nametnula se zgrada bivšeg Carinskog paviljona, navode iz Lučke uprave preko PR agencije. Na naš upit o uvjetima rada tvrde kako su osposobili klimatizaciju te da su popravljeni podovi i postavljena osnovna informatička oprema kako bi bili zadovoljavajući uvjeti boravka jednog lučkog nadzornika u Carinskom paviljonu.

Na naš upit o sanaciji komunalne opreme na dijelu kojim gospodari Lučka uprava, dobili smo najavu da će se to dogoditi nakon što se na jesen napravi analiza stanja koje je već godina loše u odnosu na investiciju od 50 milijuna kuna u sklopu koje je Pozdrav suncu. Prije 10 godina, nositelj ulaganja u parter Istarske obale bio je Grada Zadar nakon što je uređeno pristanište za kruzere na Istarskoj obali.

Iz Lučke uprave očitovali su se na tu temu: Podna svjetla su, na žalost, uništena već u prvim danima korištenja dok su u gradu prometovale i međunarodne linije prema Italiji. Rasvjeta na stupovima je funkcionalna i radi, kao i ograde koje su u funkciji privremenog izvangraničnog prihvata brodova na kružnim putovanjima. Niže ograde služe za osiguravanje mjesta za autobuse te će se skinuti kada za njima ne bude bilo potrebe, što još uvijek nije slučaj.

U svakom slučaju, nakon završetka turističke sezone provest ćemo sveobuhvatniju analizu stanja komunalne opreme kako bi mogli nastaviti uređivanje dijela obale u gradskoj luci nad kojom imamo nadležnost i mandat za primjereno upravljanje, najava je iz LUZ-a.