U Zadru je danas obilježena 26. godišnjica vojno-redarstvene operacije Maslenica, koja je bila prekretnica u Domovinskom ratu,"akcija u kojoj smo pokazali organizacijsku sposobnost, zajedništvo i odlučnost u oslobađanju Republike Hrvatske. Svi smo znali smo da radimo nešto dobro za hrvatski narod, da je strateški bitno spojiti sjever i jug Hrvatske. Najveće zasluge za to ima prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman", istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević, koji je sudjelovao na svečanom polaganju vijenaca ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju, a potom i na ostalim mjestima sjećanja.

Uz ministra Krstičevića počast žrtvama odali su ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Republike general Ante Gotovina, izaslanik ministra unutarnjih poslova general Mladen Markač te brojna druga vojna i civilna izaslanstva.

- Neki mladi ljudi koji su sudjelovali u akciji bili su jedva punoljetni i dali su svoje živote za Hrvatsku, neki nose trajni biljeg. Moramo ih se sjećati jer bez njih ne bi bilo hrvatske samostalnosti i slobode. Slobodu smo skupo platili njihovim životima, rekao je Gotovina.

Vijence i svijeće izaslanstva su zatim položila kod Spomen-obilježja 3. bojne Imotski sokolovi i Spomenika poginulim braniteljima zadarskoga područja na Trgu kneza Višeslava u uvali Jazine. Zbog lošeg vremena nije bilo mimohoda, ali je svečani program nastavljen misom u crkvi sv. Šime i predstavljanjem knjige "Domovinski rat - pregled političke i diplomatske povijesti" u Kneževoj palači. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, rekao je kako knjiga donosi sintezu događaja iz Domovinskog rata, a bit će od velike pomoći nastavnicima koji će u školama o njemu predavati suvremenu povijest.

Dr. sc. Ana Holjevac Tuković iznijela je zanimljive činjenice o procesu reintegracije Podunavlja, o čemu je pisala u knjizi.

- Mnogi pitaju zašto slavimo ratne operacije umjesto mirne reintegracije. Javnost međutim ponekad ne uzima u obzir da mirne reintegracije ne bi bilo bez Bljeska i Oluje. Podsjetimo se kako su Srbima planom Z4 bili zajamčeni autonomija, zakonodavna i sudska vlast za kotareve Glina i Knin, čime bi praktički dobili državu u državi, ali su svejedno odbili. Tek vojnim porazom Srbi su pristali na mirnu reintegraciju, rekla je Holjevac Tuković.

Današnji program završava predstavljanjem zbornika "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine" na Sveučilištu u Zadru.