Danas je održana uvodna konferencija projekta „CookingTour@Zadar - Inovativno obrazovanje u ugostiteljstvu - UP.02.2.2.03.0058" , u Hotelijersko - turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar.

Ravnateljica Hotelijersko - turističke i ugostiteljske škole, Diana Radić Škara koja je ujedno predstavnik nositelja projekta, naglasila je važnost sinergije obrazovnog sektora s realnim sektorom kako bi se prepoznale najvažnije kvalifikacije koje nedostaju na tržiištu rada. U tome također imaju važnu ulogu HZZ područni ured Zadar i Punta Skala d.o.o. kao partneri na projektu.

Goran Sremec, direktor hotela Jadera u sklopu Punta Skale d.o.o. također je izrazio veselje zbog započete suradnje kroz ovaj projekt kojim će se osigurati još bolji i stručniji kadrovi sa specifičnim znanjima u ugostiteljstvu.

Voditeljica projekta Simona Atlaga detaljno je prezentirala projekt. Navela je ciljne skupine projekta: Prva ciljna skupina projekta su nezaposleni, ranjive skupine na tržištu rada: Cilj je tijekom projekta osposobiti/usavršiti 45 nezaposlenih osoba: 37 mlađih od 25 godina, 5 starijih od 54 godine i tri osobe s invaliditetom. Druga ciljna skupina je 20 stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog Sektora (predavači HTUŠ-a i mentori praktične nastave iz Punta Skale). Atlag aje također predstavila i planirane rezultate projekta:

- Razvit će se 5 po mjeri dizajniranih Programa osposobljavanja i usavršavanja: 1) Kuhar specijalist dijetoterapije; 2) Kuhar specijalist halal normativa, 3) Kuhar specijalist mediteranske prehrane. 4) Art deco slastičar i 5) Barmen/Koktel-majstor/Sommelier

- 20 sudionika partnerskih ustanova će se ojačati inovativnim stručnim i pedagoškim znanjima

- Realizirat će se studijsko putovanje u Italiju

- 45 pripadnika ranjivih skupina završit će jedan od 5 ponuđenih programa osposobljavanja/usavršavanja te će tako ojačati svoj status na tržištu rada

- Nabavit će se oprema za partnerske ustanove te će se kreirati digitalni nastavni materijali za provedbu programa osposobljavanja/usavršavanja.

- Realizirat će se kulinarski show u svrhu promoviranja novostečenih znanja i vještina

CookingTour@Zadar pokrenula je Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar sa partnerskim ustanovama Područnim uredom HZZ-a u Zadru i Punta Skalom d.o.o., a kako bi s nezaposlenima, i za njih, kreirali pet novih obrazovnih programa: Kuhar specijalist dijetoterapije, Kuhar specijalist mediteranske prehrane, Kuhar specijalist Halal normativa, Art deco slastičar i Barmen/Koktel-majstor/Sommelier. Cilj je odgovoriti na potrebe ranjivih skupina i osnažiti ih za uključivanje na tržište rada inovativnim pristupima poučavanju s mnogo praktične nastave kod poslodavca, primjenom IKT-a i sadržajima za opće vještine u radnom okruženju.

Projekt je financiran u cijelosti iz Europskog socijalnog fonda i njegova ukupna vrijednost iznosi 1.991.754,10kn. Započeo je 10. travnja 2018. a traje do 9. travnja 2020., 24 mjeseca.