ZADAR- Slovenski"Riko" koji je u suvlasništvu SAS Strojogradnje uz poljski Control Process dostavili se ponude na elektronski natječaj  kojeg je tvrtka Eko provela za projektiranje i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Biljane.

Njihove ponude su 20, odnosno 25 posto veće od precjenjenje vrijednosti natječaja od 295 milijuna kuna bez PDV-a. Riko je ponudio 368,4 milijuna kuna ili 460,6 milijuna kuna s uračunatim PDV-om. Zajednica ponuditelj predvođena poljskom tvrtkom Control Process, čija je žalba produžila trajanja natječaja na ukupno 8 mjeseci, dostavili su ponudu na iznos od 439,7 milijuna kuna bez PDV-a, a s tim porezom ona iznosi 549,6 milijuna kuna. Na žalost tolike ponude nisu nikoga iznenadile, osobito jer je procjena vrijednosti napravljena prije 4 godine a cijene u građevinarstvu su u uzlaznoj putanji.

Za razliku od prvog natječaja koji je poništen na kojem su bile četiri ponude na ovom su tek dvije. Bez grčke tvrtke koja je već izgradila dva centra u Hrvatskoj. Oni su na prvom natječaju  bili zainteresirana i gradnju za zadarskog centra. Kao i ove dvije tvrtke koje su se jedine  javilena ponovljeni natječaj.

Što će biti s ovim natječajem s obzirom na visoke ponude, znat će se nakon razgovora koji će se voditi s Ministarstvom zaštite okoliša, Fondom energetske učinkovitosti te Ministarstvom regionalnog razvoja (preko kojeg se povlači 266 milijuna kuna) - te i svih drugih koji su u obavezi prema zadarskom projektu. Formalno od danas kada su otvorene ponude u roku od tri mjeseca one se trebaju ocijeniti te donijeti odluka o ekonomski povoljnoj ponudi