Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj drugi mjesec zaredom pada i najniža je u odnosu na proteklih deset godina. Krajem svibnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) evidentirano je 263.357 nezaposlenih osoba, odnosno 5,4 posto manje nego prethodni mjesec, te 8,3 posto manje nego u svibnju 2006. godine.

U odnosu na prethodni mjesec nezaposlenost je smanjena u svim županijama, a najveće smanjenje ostvareno je u Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Uzastopni pad stope nezaposlenosti u HZZ-u objašnjavaju produljenjem turističke sezone koja počinje već u travnju, odnosno svibnju, a traje do kraja listopada.

- Najviše osoba s evidencije u svibnju je zaposleno u hotelima i restoranima, njih čak 25,4 posto, te u trgovini 20 posto. U prerađivačkoj industriji zaposleno je 14,4 posto osoba. Najtraženija zanimanja su prodavač, konobar, radnik na proizvodnoj liniji, čistačica, radnik bez zanimanja, sobarica i kuhar, istaknula je Ankica Paun-Jarallah, v.d. ravnateljice HZZ-a.

Posebno je važan podatak porast zapošljavanja prema ugovoru o djelu. Zbog porasta sezonskog zapošljavanja takav oblik rada za pojedine je poslodavce najprihvatljiviji.
Ni provedba Godišnjeg plana poticanja zapošljavanja ne ide prema planu, a dosad je u ovoj godini iskorištena tek petina svih sredstava. Najboljom se pokazala mjera sufinanciranja obrazovanja za nepoznatog poslodavca, dok su podbacile mjere za sufinanciranje zapošljavanja mladih bez iskustva, dugotrajno nezaposlenih, starijih osoba, te posebnih skupina nezaposlenih, kao i obrazovanja za poznatog poslodavca.

Što se događa sa Zadrom nakon što je od kraja listopada do prošlog mjeseca imao problem utoliko što mu je na godišnjoj razini nezaposlenost rasla?

Posljednja tri mjeseca na mjesečnoj razini je i u Zadarskoj županiji, kao i cijeloj Hrvatskoj, nezaposlenost padala, ali nije bila dovoljna da pokrije godišnje stope. Štoviše, posljednja dva mjeseca prije svibnja Zadarska županija jedina je u zemlji imala rast nezaposlenosti na godišnjoj razini. Stanje se u svibnju značajno promijenilo.

U konkretnim brojkama, ovog trenutka je 10.282 nezaposlenih osoba na Zavodu, a to u odnosu na 10.363 lanjska nezaposlena , znači da je na godišnjoj razini u svibnju došlo do pada nezaposlenih na Zavodu za 0,8 posto. Na mjesečnoj razini, u svibnju je u odnosu na travanj, kad je bilo 11.222 prijavljenih na Zavodu, nezaposlenost smanjena za čak 8,4 posto. Prema tom pokazatelju samo su Istarska, Dubrovačko-neretvanska i Primorsko-goranska županija imale bolji pad nezaposlenosti na mjesečnoj razini od Zadarske. Smijemo se makar nadati se da su one bolne godišnje brojke ipak za nama, ako ništa drugo onda do kraja rujna i listopada.

Sezonalnost kretanja na Zavodu u Zadarskoj županiji je izražena, štoviše, spadamo u četiri županije u državi u kojima je najizraženija. Zadarska županija inače je četvrta turistička županija u državi. To, pak, znači značajan razmah sezonskog zapošljavanja određenih struka - prije svega ugostiteljskih, ali i trgovačkih (ljetne gužve prati veliki rast prometa u trgovini) i konačno; ipak, i dijela industrijske zaposlenosti. Naime, neke djelatnosti također se bitno uvećavaju uz samu sezonu koja je kupac njihovih proizvoda.