James Cameron, redatelj koji pozlati sve čega se dotakne, odlučio je, nakon celuloidnog spašavanja izvanzemaljaca, pomoći u očuvanju ekosustava i ljudi na planeti Zemlji, te za to iskoristiti svoje najefektnije oružje - 3D kameru!

Iako je nakon fantastičnog uspjeha sf akcijske pustolovine 'Avatar', James Cameron najavljio brzo snimanje novih avantura na planeti Pandora, prvo će se ipak pozabaviti ovozemaljskim problemima. Filmski časopis Empire prenio je vijest iz brazilskih novina o tome kako će Cameron snimati dokumentarac koji će se baviti stvarnim sudbinama urođenika iz amazonske prašume.

Ekološki dokumentarac bavit će se brazilskim plemenom Xikrin-Kayapo koje se protivi izgradnji brane na rijeci Xingu, jer će ona izazvati raseljavanje 16.000 stanovnika okolnog područja. Iako brazilska vlada tvrdi da je uložila milijune dolara u ublažavanje štetnih posljedica, plemenski aktivisti im ne vjeruju i pozvali su Camerona na susret s plemenskim starješinama. Redatelj će kamerom zabilježiti svoj susret s urođenicima, a kratki film koji će snimiti trebao bi se naći na posebnom DVD izdanju 'Avatara' koje će se u prodaji pojaviti ovog Božića.

Cameron je izjavio da nije mogao odbiti poziv u pomoć očajnih brazilskih Indijanaca, te je prokomentirao kako borba urođenika protiv veće, jače i moderne sile zaista i nalikuje priči iz njegovog filma. No, za razliku od junaka 'Avatara', Cameron se neće služiti oružjem već 3D kamerom koja će sadašnjim, ali i budućim generacijama, predstaviti život i kulturu Indijanaca, a spominje se kako se dokumentarac bi se mogao naći i u svjetskim kinima. Poznavajući Cameronovo umijeće s kamerom, možda bi taj film mogao postati veliki svjetski hit.