Prva dva broja "Crtica s otoka", prvih DIY ("uradi-sam") novina otoka Silbe, nastala su u ljeto 2018. i proljeće 2019. godine, kao rezultat jednotjednih radionica u organizaciji umjetničke platforme Silba Environment Art. 

Povodom pripreme trećeg broja u proljeće 2020., u uvjetima karantene, no u skladu sa željom da se ideja "Crtica s otoka" nastavi širiti i drugim otocima, malim i velikim, otvoren je smo poziv primarno žiteljima svih jadranskih otoka (a zatim i ostalima koji na njima redovito ili povremeno borave, poznaju ih i vole), koji o svojim otocima imaju što za reći, napisati, nacrtati, fotkati, ukazati. Rezultat toga su CRTICE S OTOKA #3. Ono što nije stalo u novine, uredništvo je postavilo na web https://www.silba-environment-art.hr/blog/.

- Pozivamo vas na slanje reportaža; fotografija i fotoreportaža; intervjua sa zanimljivim otočkim osobama; kratkih priča, anegdota i kronika; ilustracija i stripova; vijesti o važnim otočkim akcijama i događajima, potrebama i problemima, poezije i proze, i naravno crtica s otoka. Iz jasno osobnog, subjektivnog ugla: tražimo sadržaje koji su vam bitni i do kojih vam je stalo, koji priču vašeg otoka pripovijedaju iz vaše, dosad možda neotkrivene perspektive. Želimo različite zaljubljenike u otoke povezati u broju koji će tematizirati otok u konkretnom i simboličkom smislu, koji će o otoku govoriti i kao izazovu i kao izboru. Svakodnevnom, životnom, osobnom, stoji u četvrtom pozivu na sudjelovanje u stvaranju novom broja DIY otočkih novina. 

Svoje priloge, kao i sva pitanja i sugestije možete slati do 22.4.2021. u ponoć, na mail adresu [email protected]

Idejni začetnici i voditelji projekta su umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art i udruga Mavena u sklopu programske platforme SOS Silba Off Season, a uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zadra.