Udruga Prizma organizira virtualno filmsko druženje koje će se održati u četvrtak, 4. ožujka u 18 sati putem platforme Microsoft Teams.

Kako dolazi do prijenosa radikalnih stavova na nove naraštaje? Koja je uloga obitelji? Konkretnije, kako je odrastati kao dijete oca islamskog ekstremista na području pod kontrolom terorističkih skupina? 

Prikazat će se Djeca kalifata, nagrađivani dokumentarni film redatelja Talala Derkija koji je proveo dvije i pol godine živeći s obitelji pripadnika al-Nusra Fronta, salafističke džihadističke organizacije povezane sa zloglasnom al-Qaedom. Tijekom svog boravka u selu nadomak prve crte bojišnice sirijskog građanskog rata, Derki je dokumentirao svakodnevni život islamskog fanatika koji odgaja sinove s ciljem da postanu borci za Islamsku državu.

Kako biste se pridružili, ispunite prijavnicu (http://bit.ly/3aQd4DC), a poveznicu za uključivanje sudionici će dobiti na dan samog događaja.

"Filmsko druženje" provodi se u okviru projekta CommUnity: Build Communities - Create Peace. Cilj projekta je prevencija radikalizacije mladih poticanjem društvene uključenosti, međukulturnog i međureligijskog dijaloga, izgradnje povjerenja te kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Tijekom provedbe projekta održava se niz od ukupno osam filmskih druženja u Zagrebu i Gračacu.

Organizacija ovog događaja sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Fonda za unutarnju sigurnost - Instrumenta za financijsku potporu policijskoj suradnji, sprječavanju i suzbijanju kriminala i upravljanju kriznim situacijama i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stajališta izražena tijekom događaja isključiva su odgovornost Udruge Prizma i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije. Europska komisija ne prihvaća odgovornost za korištenje iznesenih informacija. Sadržaj i stavovi izneseni tijekom događaja odgovornost su Udruge za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti - Prizma.