U srijedu, 9. prosinca u 20 sati u HNK Zadar odigrat će se nova predstavu "Hanibal Podzemni" Hriste Bojčeva, u režiji Matjaža Latina, premijerno izvedena 5. studenog.

Kazališna kritičarka Mira Muhoberac smatra je trenutno jednom od najboljih predstava u Hrvatskoj

 


View on YouTube

Igraju: Alen Liverić, Ivan Jončić, Ivan Ožegović, Žana Bumber i Petra Tunjić.

Ulaznice se mogu kupiti online na sustavu Croatia Tickets te od sutra, 4. prosinca na blagajni HNK Zadar u jutarnjem terminu od 11 do 13 sati. Cijena ulaznice iznosi 60 kuna.

Slovenski redatelj Matjaž Latin do sada je režirao više od 80 kazališnih predstava u Sloveniji i Hrvatskoj. Područje njegova stvaranja su uz kazalište, film i televizija, a uz režiju i gluma.

Prva njegova suradnja s HNK Zadar bila je uspješna i nagrađena predstava "Ostavljam te" (2016.) nakon koje slijedi režija predstave Tarzan u kazališnoj sezoni 2018./2019. Hanibal Podzemni je njegova treća režija za HNK Zadar.

Predstava govori o skupini umjetnika u vremenu siromaštva koji prodaju dio vlastite osobnosti ubijajući umjetnost u sebi i svijetu koji ih okružuje, alegorično idući mračnom stranom života.

HANIBAL:

Mi smo iz jednog podzemnog svijeta. I stvorili smo jednu moćnu civilizaciju. Tehnika, višak proizvodnje, novac... Puno novaca! Osnovali smo jednu specijalnu fondaciju da bi vama pomagali. Program "maksimum" je takav da dajemo svima. Do sada smo dali samo nekima, zato, ako si primjetio, jedni imaju-drugi nemaju.

VLADO:

Kao da smo već u labirintu, bar biraj svjetlije tunele da ne lupiš u zid. Tu je zid i tu je zid. Izlaziš.

Ideš, ideš, obilaziš ulice, trgove, krčme, eventualno magistralne ceste u zemlji, eventualno i izvan zemlje, gdje te puste, i gledaš -svuda je isto, ako nije i gore. I opet se vraćaš ovamo. Zato što su ulice i one s alejom bez izlaza u tom labirintu. Gdje god da ideš opet si tu. Zid. Zid, zid... Gore ne može, dolje... Dolje može!

KLEOPATRA

Zar se siromasima daju novci?