U srijedu, 29. srpnja na 26. Zadarskom kazališnom ljetu daje se predstava HNK Zadar, Američka papisa u režiji Ozrena Prohića i izvedbi Jasne Ančić.

Predstava je nastala prema djelu Esther Vilar, njemačko-argentinska književnice, čiji je tekst na hrvatski jezik preveo Andrija Seifried. Praizvedba predstave bila prije dvadest godina na Dubrovačkim ljetnim igrama, a premijera prije 10 godina na 16. Zadarskom kazališnom ljetu.

Američka papisa je djelo kojeg je napisala je 1982. godine, a koje propituje žene u katoličkoj crkvi, njihov odnos prema vjeri, povijesnom poslanju crkve.

Znatiželjom intelektualca, ona propitkuje, problematizira i aktualizira papisinu inauguraciju, ali i iznošenje njenog životnog i vjerskog alibija, progovarajući pri tom iz same suštine ženskog bića, tananosti njenih odluka, slutnji žene koja je u prigodi nakon "stoljeća i stoljeća" obnašati funkciju za koju su predodređeni odabrani i koja je rezervirana isključivo za muškarca. "Američka papisa" tako uspijeva ispričati život žene koja je po svemu posebna i koja je vjeri podredila svoju sudbinu.

Početak predstave je u 21:30 sati u lapidariju Narodnog muzeja. A Američkom papisom završava Zadarsko kazališno ljeto kreirano u skladu s uvjetima korona epidemije.