ZADAR- Dok je nekima knjiga kruh naš svagdašnji, Gradska knjižnica u Zadru je građanima dala mrvice u skladu s epidemiološkim mjerama.

Nakon što je Gradska knjižnica bila zatvorena mjesec i pol dana, korisnici moraju čekati red da bi došli do knjige. Kako jučer, tako i danas, jer Gradska knjižnica u tjednu ponovnog otvaranja radi svega četiri dana. U petak je praznik, subota je neradna, a jučer danas, sutra i prekosutra, Gradska knjižnica otvorena je svega četiri i pol sata dnevno. U srijedu pet sati jer radi popodne od 13 do 18 sati. Gradska knjižnica u Šibeniku radi od 9 do 16 sati, dok Gradska knjižnica u Splitu u četiri dana u ovom tjednu ima radno vrijeme od 9 do 14 sati. Oni su dali i akciju od 50 kuna za članarinu koja će važiti do kraja ovog mjeseca.

Uz ta neshvatljivo kratka radna vremena narodnih knjižnica, u kojoj građani baš i nemaju vremena za čekanja u redu, jer je to postalo besmisleno, postoje i preporuke. Jedna je da se koriste bekontaktne kartice za plaćanje upisnina, da se koriste elektronske članske iskaznice te da moraš unaprijed znati što želiš uzeti. Nakon toga knjiga mora ići u izolaciju, vremenski znatno manju od one za čovjeka, itd... Koronavirus je očito napao čaroliju knjige.

Istodobno trgovine rade do 20, pa čak i 21 sat. U njih se ulazi manje-više bez kontrole, dok se fizička udaljenost, a ne pogrešno korištena fraza socijalna distanca, poštuje samo u redu do blagajne. U nekim trgovinama puštaju upozorenja kako s ponašati - ne zadržavajte se ako ne trebate, ne kupujte što vam nije nužno, ne dirajte ono što nećete kupiti...

Ali kada trgovina radi cijeli dan onda je vjerojatnost za veće okupljanje smanjena. U Gradskim knjižnicama stvara se red jer je otvorena jako kratko. Građani vraćaju knjige u sanduk ispred koji je predvečer pretrpan. A kako doći do knjige u vremenu kada je knjiga poželjna, odgovor je samo za strpljive. Mnogima je dosta više čekanja na sve i svašta, a najviše na to da prestanu sva ova pomalo smiješna ograničenja.