ZADAR- Uz Muzej antičkog stakla ovog je tjedna podignuta skela kako bi se saniralo krovište stradalo od bure.

- To su nam interventni radovi koje smo morali obaviti. Zamijenjen je dio krovne konstrukcije kojeg je odnijela bura i cijeli krov je presložen, doznajemo od ravnatelja MAS-a, Hrvoja Manenice.

Zadarski muzej otvoren je 2009. godine i vidljiva je nužnost novih zahvata u vanjskom prostoru MAS-a na Muraju. Novi ravnatelj je prionuo tom poslu.

- Pokrenuli smo postupke javne nabave, ali je sad sve moralo stati zbog epidemije koronavirusom. Radi se o sanacija ograde i zamijeni ploča u dvorištu, navodi ravnatelj. Na popisu nužnih radova je vraćanje crnika u dvorište MAS-a.

Crnike uvezene iz Sjeverne Italije uklonjene su 2014. godine jer su se u međuvremenu osušile. Prethodni ravnatelj Ivo Fadić je očekivao da će im Nasadi kupiti i zasaditi nova stabla. Kako je to netko trebao i financirati, do toga nikada nije došlo.

- Stabla su dio projekta arhitekta Branka Silađina i ona moraju biti posađena. Taman kada smo htjeli to napraviti, došlo je do ovog zastoja, pa će se crnike zasaditi na jesen. Konzultirali smo se sa stručnjacima koju vrstu sadnica moramo nabaviti, doznajemo od ravnatelja Manenice. On se na početku mandata uhvatio radove na održavanju i obnovi muzeja, smještenog na atraktivnoj i po nekima najljepšoj poziciji u Zadru.