U petak, 20. rujna u HNK Zadar gostuje jedna od rijetkih inkluzivnih plesnih skupina na hrvatskoj sceni, nagrađivani IMRC. Od 11 do 13 sati održat će se Inkluzivna plesna radionica u suradnji sa Zadarski plesnim ansamblom u maloj dvorani HNK Zadar.

- Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta - IMRC (Inclusive Movement Research Collective) okuplja plesače sa i bez fizičkog invaliditeta, u zajedničkom istraživanju plesa i tjelesnog izraza, odnosno polazimo od ideje da za ples i pokret nije preduvjet određena tjelesna sprema, već da ples pripada - svima. Zato pozivamo sve koji žele plesati, bez obzira na dob, fizičku spremnost, ograničenje u pokretu ili plesačko iskustvo, a koji žele dijeliti svoju maštu i plesačku radost, da nam se pridruže! U radionicama krećemo od osvještavanja potencijala svakog pojedinog tijela, koristeći slobodan, improviziran i kreativan ples, bez zadanih pokreta, a kroz brojne igre, zadatke i vođene improvizacije. Radionice se sastoje od individualiziranih vježbi osvještavanja tijela, plesnih zadataka u paru i grupi, vježbi opuštanja i muzikalnosti, osnova plesne kompozicije i izvedbe. Naša metoda, koju sustavno razvijamo 6 godina, otvara plesom siguran prostor zajedništva, podrške, povezanosti, istraživanja, otvorenosti i prilagođena je svima, poručuju iz IMRC-a.

U 20 sati pogledajte plesnu predstavu BELLA CIAO autorice Silvie Marchig u produkciji HIPP / IMRC. Bella Ciao, talijanska revolucionarna pjesma, stoji u naslovu kao simbol borbe, i otpora bilo kojim opresivnim ideologijama nad slobodom tijela: opresije "ispravnih" nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, "jakih" nad slabijima, "savršenih" nad krhkima. Tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru našeg umjetničkog interesa. Suautori i izvođači: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Marijan Pajvot, Nikola Orešković, Ognjen Vučinić / Glazba: Hrvoje Klemenčić.