U povodu godišnjice uvrštenja zadarskog fortifikacijskog sustava na UNESCO-ovu listu svjetske baštine priredit će se razgledavanje rute uz vođenje turističkih vodiča iz udruge Donat od 5. do 8. srpnja u 9 i 20 sati, najavili su iz Grada Zadra. Razgledavanje počinje okupljanjem u Perivoju Gospe od Zdravlja.

Prije dvije godine 9. srpnja zadarski bedemi, izgrađeni za vrijeme Venecije, odobreni su za uvrštenje na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Na žalost, osim jedva vidljivih oznaka da su bedemi pod zaštitom UNESCO-a, gradske vlasti, koje su s ponosom je primile, nisu ništa drugo organizirali na njihovom održavanju. Već dvije godine nisu u stanju sanirati potporni dio zida na Ulazu u Park Vladimira Nazora. Konzervatori su tražili, a Država omogućila i postavila brački kamen, kao i zabranu parkiranja na nogostupu ispod Muraja.

Jedini projekt koji se sprema i financira iz EU fondova je uređenje partera Muraja.

U povodu 2. godišnjice od UNESCO-ve zaštite, podsjetnik za građane: Nakon dugotrajnog i zahtjevnog procesa izrade odgovarajuće dokumentacije i evaluacije prijedloga, UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu pozitivno je ocijenio projekt pod nazivom "Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća: Stato da terra - zapadni Stato da Mar" na zasjedanju u Krakovu, u Poljskoj, 9. srpnja 2017. godine te je donio odluku da se ovo kompleksno dobro upiše na Popis svjetske baštine sa sljedećim komponentama: u Italiji utvrđeni grad Bergamo, utvrđeni grad Peschieradel Garda i grad-tvrđava Palmanova, u Hrvatskoj obrambeni sustav grada Zadra i Tvrđava sv. Nikole u Šibensko-kninskoj županiji, te u Crnoj Gori grad Kotor.

Gradonačelnik Dukić primio je obavezu održavanja i zaštite zadarskih bedema.