U zadarskoj Gradskoj knjižnici otvoren je danas Festival stripa "Zbirka 74" uz izložbu strip-tabli Edvina Biukovića Eddyja, jednog od najuspješnih hrvatskih autora stripa. Prvi strip, "Dokaz", Eddy je objavio na svoj 18. rođendan. Priče koje je radio za njemački časopis Gespenser sabrane su u albumu Citati. Kasnije u Modroj lasti crta strip Koko po romanima Ivana Kušana, od kojih su dvije epizode: "Ljubav ili smrt" te "Koko u Parizu" sabrane u album Koko. Nakon toga radio je za američke izdavače, crtajući serije Grendel Tales: Devils & Deaths te Grendel Tales: Devils Choices, X-Wing Rogue Squadron: The Phantom Affair, Star Wars: The Last Command, Human Target, Strange Adventures, Weird War Tales Special...

- Ovom izložbom obilježava se 20 godina smrti Edvina Biukovića. Na tablama možete vidjeti originalne strip table i kako izgleda komad papira na kojem se strip crtao, a sve u cilju da Edi i dalje kroz njih živi, rekao je strip autor Tihomir Tikulin Tico.

Strip autori Frano Petruša, Ivo Svorcina i Tico koji su isto tako izložili neke od svojih radova, održat će Škole stripa koje će se održati danas, 9. svibnja od 16 do 19 sati i sutra, 10. svibnja od 16 do 18 i 30 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice.
Tihomir Tikulin je strip autor te crta radove za djecu i odrasle koje objavljuje u domaćim i stranim časopisima. On je umjetnički direktor i suorganizator zagrebačkog festivala stripa Crtani romani šou. Franko Petruša je strip autor i slobodni umjetnik koji crta stripove i ilustrira knjige za veće izdavačke kuće u Zagrebu. Ivo Svorcina je kolorist koji radi za strana tržišta, pa i planetarno popularni Marvel.

U petak će se crtati strip u Dvorištu knjižnice, a kako bi skrenuli pozornost Zadrana koji prolaze ulicom Stjepana Radića, već su drugu godinu zaredom postavljene šarene strip table na njihovu zgradu.