Povodom Dana Zadarske županije danas se u Malom arsenalu otvorila izložba radova pristiglih na natječaj Makete moga kvarta/mjesta. Natječaj i izložba se organiziraju već treću godinu zaredom, a u Malom arsenalu ovaj put se mogu vidjeti pristigli svi pobjednički radovi učenika i djece u odgojno-obrazovnim institucijama s područja Zadarske županije. 

Natječaj je bio namijenjen djeci u dječjim vrtićima i učenicima osnovnih i srednjih škola sa područja Zadarske županije. Tema su bili povijesni prostori Zadarske županije, u nastojanju da učenici i vrtićka djeca obrate pažnju na povijesne prostore koji nisu jako eksponirani, ističe Lucija Sekula iz Narodnog muzeja Zadar. Na taj način su dobiveni prostori za koje učenici i djeca smatraju da su bitni za povijest naše Županije. Na natječaju koji je trajao nešto manje od dva mjeseca, pobijedili su radovi djece iz dječjeg vrtića Sunce (podružni objekt Smiljevac) i učenici iz OŠ Starigrad. Izloženi su i pobjednički radovi iz prošlih godina.

- S velikim trudom i inspiracijom moji su učenici trećeg razreda izradili maketu crkve sv. Jurja u Starigradu, jer joj se nitko do sada nije posvetio. Svake godine redovito sudjelujemo u ovom natječaju. U radu smo koristili siporeks, temperu, spužvu, prirodne elemente... Maketu smo izrađivali dva tjedna, ali trud se isplatio, izjavila je učiteljica Radojka Milovac iz Osnovne škole Starigrad.

Maketa dječjeg vrtića Sunce, s druge strane, predstavlja povijesne građevine Poluotoka: sv. Stošiju, sv. Donata, Morske orgulje... Na otvorenju su podijeljene i prigodne nagrade sudionicima.