Sveučilište u Zadru vas poziva na Ciklus javnih događanja na temu projekta „Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje" / Archaeology of Adriatic Shipbuilding and Seafaring (AdriaS), u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru.

Od 25. veljače do 7. studenoga u Arheološkom muzeju u Zagrebu bit će predstavljeni rezultati interdisciplinarnih istraživanja tehnološkog razvoja plovidbe i brodogradnje na hrvatskom Jadranu od prapovijesti do novoga vijeka, proistekli iz projekta AdriaS (HRZZ IP-09-2014-8211). Aktivnosti projekta uključuju povijesna istraživanja, arheološka iskopavanja, primjenu novih tehnologija u dokumentiranju podvodnih arheoloških nalazišta, numeričko modeliranje i eksperimentiranje u domeni virtualne stvarnosti te promidžbu postignutih rezultata u stručnoj i široj javnosti.

Osim uvodnog predavanja, početak ciklusa obilježit će i prigodna izložba pod naslovom PLOVITI SE MORA - Jadranski tradicijski brodovi i barke, kojom će se javnosti predstaviti razni tipovi tradicijskih plovila u umanjenome mjerilu 1:10, koji su rezultat autorovog dugogodišnjeg predanog rada na očuvanju baštine hrvatske tradicijske brodogradnje.

U okviru Festivala arheološke knjige FestArK 2019. bit će predstavljena prva knjiga iz biblioteke Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje na temu istraživanja kasnoantičkog brodoloma kod otočića Veli Školj pred Pakoštanima i njegovog geološko-geografskog i kulturno-povijesnog konteksta, koje je u Hrvatskoj iniciralo razvoj znanstvene discipline arheologije broda prema suvremenim metodološkim načelima.

- Ciklusom događanja željeli bismo s javnošću podijeliti uzbuđenje starih i novih povijesnih i arheoloških otkrića, ushićenost novim tehnologijama koje nam pomažu dosegnuti prošlost i oduševljenost rezultatima numeričkog modeliranja i eksperimentiranja u domeni virtualne stvarnosti. Željeli bismo također potaknuti mlade naraštaje na brigu o znanjima i vještinama koje su čovjeku tisućljećima omogućavale život na morskim obalama u potpunom skladu s prirodom, kaže glavna istraživačica dr. sc. Irena Radić Rossi.

Program događanja dostupan je na linku.