ZadrugArt - zajedno za drugačiji grad, platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra, predstavila se na današnjoj početnoj konferenciji u Gradskoj knjižnici.

Projekt su predstavili voditelj Andrej Fric, zamjenica pročelnika za kulturu i sport Dina Bušić, ravnateljica Gradske knjižnice Doroteja Kamber-Kontić, ravnateljica Koncertnog ureda Melita Ivković, pročelnik za EU fondove Šime Erlić, Iva Pejković iz Udruge Zapis i docentica Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru Željka Tonković.

Projekt će trajati 24 mjeseca, točnije do 29. listopada 2020. godine, a vrijedan je 1.867.528,51 kn, od čega je 1.587.399,23 kuna iz ESF-a, a preostalih 280.129,75 osigurat će Ministarstvo kulture. U sklopu tog iznosa nabavit će se fotoaparat, projektor, platna, laptop, razglas, rasvjete, stolica, pozornica za izvedbenu umjetnost, najavio je Andrej Fric. On je voditelj Centra nezavisne kulture, udruge koja je nositelj projekta. Partneri su Grad Zadar, Koncertni ured Zadar i Gradska knjižnica Zadar - ustanove u kulturi koje ulaze u poslovnu vezu s udrugama nezavisne scene. Kroz ovaj se projekt planiraju zaposliti četiri osobe, kako doznajemo od Frica:

- Projekt je zapravo koncipiran u tri različita modula, jedan je jačanje organizacije ciljanih skupina grada Zadra, drugi je uspostava Centra za mlade i treći je izvedbeni dio ZadrugArt festivala koji će se odvijati kroz dva ljeta i koji je vezan za lipanj te događanja na KvartArtu. Ostale aktivnosti će se razložiti kroz 24 mjeseca, rekao je.

Kroz ZadrugArt planira se ukupno 46 javnih aktivnosti uključujući komunikacijski plan, stručni skup, radionice i tribine na temu kulturne demokracije i izrade sudioničkog upravljanja kulturom, kao i studijsko putovanje.

Brojne izvedbene aktivnosti uključivat će predstave, koncerte, likovne kolonije, izradu murala, filmske projekcije i radionice (čitanje za djecu, izrada stripa, digitalne fotografije, grafita, kratkog video uratka, pop kulture, hip-hopa, breaking plesa, DJ-a, ritma, glazbene produkcije).

- Važnost ovog projekta je zapravo jako velika zbog toga što će nam pomoći u odgovorima na pitanja kakvu kulturu mladih želimo u Gradu, kako želimo da izgleda nezavisna kultura u Gradu i na koji način ćemo upravljati Centrom za mlade. Izradit ćemo model upravljanja centrom, a sve će to biti jedan dugotrajan proces u kojem ćemo razgovarati sa svim sudionicima naše nezavisne kulture i kulture mladih te se nadamo da ćemo kroz njih uz pomoć velikih i značajnih stručnjaka, kako zadarskih, tako i na razini Hrvatske doći do zaključaka koji će nam dati smjer kamo želimo ići. Centar za mlade bit će "slatka briga" ovoga Grada, izjavila je Bušić. 

- Kroz trajanje projekta odgovorit će se na pitanja koji će biti način korištenja Centra i što sve taj Centar treba biti. Onda to ne vidimo samo kao centar za mlade i njegove aktivnosti nego kao platformu suradnje između nezavisne scene i grada, zaključuje Erlić, pročelnik za EU fondove Grada Zadra.