Državni arhiv u Zadru prigodom završetka Prvog svjetskog rata i propasti Austro-Ugarske Monarhije večeras, 5 . studenoga, u 18 sati otvara izložbu "ZADAR 1918", autora dr. sc. Ante Gverića.

Odabirom novinskih tekstova, fotografija i službenih dokumenata iz Državnog arhiva u Zadru, Arhiva Zadarske nadbiskupije, Povijesnog arhiva talijanske ratne mornarice, Znanstvene knjižnice Zadar i Narodnog muzeja Zadar, prikazana je turbulentna "zadarska 1918. godina".

Izložba prikazuje kako svakodnevni život Zadrana (organizacija prehrane u ratnim uvjetima, pučke kuhinje, epidemija španjolske groznice), tako i velike političke promjene koje je Zadar doživio upravo u ovih dana 1918. godine.

Propašću Austro-Ugarske Monarhije i talijanskom okupacijom Zadar je izgubio višestoljetnu ulogu dalmatinskoga administrativnog i svekolikoga središta, a uskoro je postao i tuđ u svojemu vlastitom okruženju.

Na poslijeratnim mirovnim konferencijama ratni su pobjednici krojili mnoge, pa i zadarske granice. Granice u Dalmaciji odredile su se nakon gotovo dvije godine teških pregovora. Rezultat je bio jedan od možda najpogubnijih prijedloga koji se našao na pregovaračkom stolu: Rapalskim ugovorom 1920. godine Zadar se našao pod suverenitetom strane i daleke države. Voljom i silom jakih svjetskih sila, ratnih pobjednika, Zadar na koncu Velikoga rata biva neprirodno pripojen susjednoj, prekomorskoj zemlji. Zadar nije ostvario nacionalnu integraciju kao ostali hrvatski krajevi u monarhističkoj Jugoslaviji s kojima bi dijelio zajedničku nacionalnu sudbinu. Naprotiv, godina 1918. za Zadar je značila ne samo naglu i strmoglavu detronizaciju u Dalmaciji već i žarišnu točku koja će biti uzrokom mnogih njegovih turbulencija i katastrofa kroz 20. stoljeće.

Izložba ostaje otvorena do 30. studenoga. Moći će se besplatno razgledati svakim radnim danom od 10 do 13 sati te od 17 do 20 sati.