I ove godine, po peti put održava se Studentski etnografski filmski festival u Zadru. SEF se organizira s ciljem upoznavanja studenata s etnografskim filmom, tj. posebnim oblikom etnografskog istraživanja ostvarenog i prezentiranog kroz upotrebu vizualnih medija, a organiziraju ga studenti etnologije i antropologije Sveučilišta u Zadru, u suradnji s udrugom ANTROPOP. 

Otvorenje festivala zakazano je za petak, 1. lipnja, u 15.00 sati, u Studentskom klubu Božo Lerotić. Dnevni program se sastoji od predavanja stručnjaka koji će podijeliti svoja znanja, predmete istraživanja s publikom.

Želja studenata je stvoriti opuštenu atmosferu na kojoj će predavači, studenti, ali i svi zainteresirani dobiti priliku za iznošenje vlastitih ideja, diskusije, timski rad te pokretanje novih projekata u polju vizualne antropologije. 

- Ovim putem također želimo studentima etnologije i antropologije pružiti priliku da poslušaju predavanja profesora s drugih sveučilišta te ih potaknuti da se aktivno uključe u sam festival, bilo sudjelujući u njegovoj organizaciji, diskusijama tijekom predavanja ili natječući se nekim od svojih etnografskih filmova. Svake godine pristiže nam sve više filmova najrazličitijih tema, što nam otežava selekcijski proces, ali nas i neizmjerno veseli jer naš festival iz godine u godine polako raste te prerasta u sve veću platformu za razmjenu znanja iz područja vizualne antropologije. Veliko nam je zadovoljstvo promatrati rast festivala, koji je prvi puta održan u svibnju 2014. godine, a zaživio je u sklopu udruge za promociju etnologije i antropologije ANTROPOP, kao ideja triju studentica - Nine Vigan, Petre Valovičić te Melite Vuković, koje su iz godine u godinu nadograđivale i razvijale svoje ideje, nesebično dijelile znanje i dosadašnje iskustvo sa svim zainteresiranim studentima koji su se priključivali festivalu te nam pružili priliku za kreativni rad na području vizualne antropologije. Festival je tako do danas u Zadar doveo brojne cijenjene predavače iz područja vizualne antropologije, organizirao razne radionice vezane uz film, fotografiju i fotoesej, služio kao platforma za predstavljanje projekata i časopisa te inspirirao brojne studente da se odvaže na upotrebu i eksperimentiranje vizualnim medijima u svojem etnografskom istraživanju. 

Program jubilarnog petog izdanja SEF festivala nudi brojna predavanja, predstavljanje studentskih projekata, radionicu mapiranja te naravno projekcije pod zvijezdama. Tijekom dnevnog programa petog izdanja SEF festivala pridružit će nam se dr.sc. Valentina Gulin Zrnić, dr. sc. Senka Božić Vrbančić, Bojan Mucko, Relja Pekić, Nina Šašić, Viviana Brkarić i Valter Stojšić, a ovogodišnjeg pobjednika festivala proglasit će žiri kojeg čine Erik Lončar, dr. sc. Mario Županović te dr. sc. Anja Iveković Martinis.

Večernji dio programa se sastoji od projekcija filmova u parku Kapetanski. Nekada je Kapetanski imao ulogu ljetnog kina, ali je već nekih desetak godina park prazan prostor lišen sadržaja. Svake godine organizatorima pristiže sve više filmova, iz svih krajeva svijeta. Naravno, gledat ćemo samo dio pristiglih filmova, a o nekima ćemo imati priliku čuti i od samih autora. Glavni pokrovitelj festivala je Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, a sponzori, donatori i suradnici su Terra Travel, Brlog zadružna pivovara, Pekarna Kroštula, PZ Vrbnik, Zmajska pivovara, Hrvatski autoklub Zadar te udruga Porat koja je velikodušno pomogla s uređenjem parka. Nadamo se da ćete podržati ovu inicijativu tako što ćete upriličiti SEF festival svojim dolaskom.

SEF Festival možete pratiti na službenoj web stranici (www.antropop.wix.com/seffestival) ili na Facebook stranici (www.facebook.com/seffestival).

Popis filmova: 

Petak u 21:00:
SILVER HOLIDAY (Deepti Rao// The Netherlands)
HEY! HERE I GET OFF! (Amra Hasanović, Azra Jašarević & Hassan Chamoun// Bosnia and Herzegovina)
UNITY IN EXILE. BECOMING SAHRAWI (Yolanda Schröder// Germany)
REALITY OF LIFE: JAMAICA (Katarina Zlopaša// Croatia)
NASA PHTMANXUU (John Cruz// Colombia)
LUKOMIR, MOJ DOM (Manca Filak// Slovenia)


Subota u 21:00:
LONDRA HATIRASI (Yasemin Karslı// United Kingdom)
SUBVERSIVE DIVERSITY (Jan- Holger Hennies// Germany)
THE WAY OF THE SHAMAN DRUM (João Meirinhos// Portugal)
I AM WAITING FOR YOU (Paloma and Benjamin Yáñez Serrano & Llorens Rocamora// Manchester)
TO BE FAR (Samira Kameli & Sajra Subašić// Bosnia and Herzegovina)
KSJUCHA (Eva Hoffmann// Germany)
THOSE WHO STAY (Arianna Nacci// London)