U subotu će se u Kazalištu lutaka Zadar s početkom u 19 sati održati 7. Međunarodni zadarski plesni festival (in memoriam Nives Šimatović-Predovan). Na konferenciji za medije program su jutros predstavili umjetnički voditelj Geste Nena Jurišić, koordinator i inspicijent Vinko Radovčić te Vinka Ivić iz tvrtke Sport&Moda, pokrovitelja festivala.

Prvi veliki korak napravljen je prije sedam godina, a putovanjima Gestinih plesača pop Hrvatskoj stekla su se nova prijateljstva, zbog kojih je festival iz godine u godinu rastao. Ove godine tako u Zadar dolaze 23 plesna kluba.

- Cilj nam je da naša djeca vide i druge plesne ansamble, različite od nas, bolje od nas, jer u Zadru nemamo prilike gledati puno profesionalnih plesnih predstava. Nadam se da će se publika odazvati i pokazati da podržava ovakve manifestacije. Festival je posvećen Nives Šimatović Predovan, koja je ostala sinonim za ples i pokret u našem gradu. Ta njezina energija ostala je u nama plesačima koji smo bili uz nju i želim se svake godine prisjetiti tako velike umjetnice. Treba jako puno truda da bi se organizirao festival, ali Nives je to zaslužila, rekla je Jurišić.

Na početku je manifestacija imala zadarski predznak, ali već godinama na njemu gostuju plesači iz Makedonije i Slovenije, ove godine i iz Bosne i Hercegovine, zbog čega je dobila međunarodni predznak.

U drugom dijelu programa od 17.30 sati priređuje se profesionalna predstava Stošije Zrinski na koju je ulaz slobodan. Prilika je to pogotovo za plesače iz manjih sredina poput Solina i Paga da vide vrhunske predstave.

- Dolazi nam i plesni odjel umjetničke škole Franje Lučića, jedna od najboljih plesnih škola u Hrvatskoj, s koreografijom kojom su osvojili prvi nagradu na državnom natjecanju. Svi ansambli su dobitnici brojnih nagrada, vjerujem da neće ostaviti ravnodušnim nikoga, ističe Jurišić.

Vinka Ivić iz tvrtke Sport & Moda rekla je kako će i dalje podržavati ovakve projekte koji promoviraju rekreaciju i zdrav način života. Ulaznica po cijeni od 30 kuna još ima, ali s obzirom na ograničeni kapacitet svi koji žele pogledati ovaj festival plesača moraju požuriti s rezervacijom.