S ciljem prezentiranja književne prakse izvan gradova i pomicanja fokusa društvenih aktivnosti na zadarsko zaleđe, ZaPis je počeo s programom Pisci u zaleđu, svojevrsne „turneje" po županiji, gdje bi u lokalnim školama, knjižnicama ili prigodnim institucijama organizirali književne susrete.

Turneja po Županiji:

Slijedeći tjedan ZaPisovci će održati dvije večeri: 13.03.2018 u 18:00 sati održat će se književna večer u Obrovcu, u Pučkom otvorenom učilištu i knjižnici, gdje će svoje radove čitati ZaPisovi pisci i pjesnici: Želimir Periš, Robert Nezirović, Andreja Malta, Mirjana Mrkela, Iva Pejković i Tihana Gambiraža. Zanimljivu književnu večer glazbom će obogatiti Mario Padelin.
„Književni događaji su uglavnom koncentrirani u gradovima te čitateljska publika u manjim mjestima ostaje zakinuta za živu riječ. Ovakvi eventi oživljavaju naizgled uspavano zaleđe koje sigurno ima poklonika književnosti, ali nema uvijek prilike to pokazati," rekla je Tihana Gambiraža, zadarska pjesnikinja.
Turneja se nastavlja 15.03.2018. u 18:00 sati u Knjižnici Jurja Barakovića u Ražancu, gdje će čitati Lada Vukić i Igor Eškinja, knjižnici poznati gosti i književnici, a pridružit će im se: Robert Nezirović, Marija Zekanović , Ivan Čeperković, Denisa Čirjak i Marija Kostić.
Turneju književnih večeri ZaPis će u travnju nastaviti u Radovinu i Otočcu, a nakon čitanja po županiji ZaPisovci su obećali i događaj u Zadru koji će objediniti iskustvo „zaleđa" i prenijeti ga gradu, te ga simbolički natjerati da se ponekad okrene i pogleda i iza sebe.