Odjel Muzej grada Zadra i Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar organiziraju natječaj na temu „Makete moga kvarta/mjesta", po uzoru na izložene makete povijesnog razvoja grada Zadra u odjelu Muzej grada Zadra. Tema natječaja je izrada makete grada/mjesta i/ili kvarta u kojem učenici žive, idu u školu i/ili provode svoje slobodno vrijeme.

Maketa je model nekog objekta, smanjene veličine u odnosu na stvarnu veličinu istog objekta. Djeca trebaju, uz stručnu pomoć mentora izraditi maketu objekta kojeg sami odaberu i dostaviti tako izrađenu maketu u odjel Muzej grada Zadra. Uz izradu maketa obratite pažnju i na povijest samog objekta čiju maketu donosite i otkrijte zanimljive povijesne činjenice koje se uz njega vežu.

Cilj natječaja je poticanje kreativnog i stvaralačkog izražavanja kod djece, upoznavanje s različitim kiparskim i arhitektonskim tehnikama izrade, razumijevanje i primjena kiparskih i arhitektonskih tehnika i sredstava, poticanje samostalnog rada i rada u grupi itd.

Također, cilj natječaja je i stvaranje predodžbe o mjestu u kojem učenici žive, idu u školu ili provode svoje slobodno vrijeme, obraćanje pažnje na prostor i stvaranje percepcije prostora. Na taj način učenici obraćaju pažnju i na makete grada Zadra izložene u odjelu Muzej grada Zadra i stvaraju bolju percepciju prostora samog grada i ulica kojima prolaze gotovo svakodnevno.

Natječaj je predviđen za djecu u dječjim vrtićima i učenike u osnovnim i srednjim školama na području Zadarske županije. Sve pristigle makete će biti izložene u odjelu Muzej grada Zadra povodom Županijskih dana Zadarske županije 2018., a najbolje će biti i prigodno nagrađene. Natječaj je predviđen za grupni rad od najmanje sedam, a najviše petnaest učenika/djece.