Državni arhiv u Zadru sljedeći tjedan prigodnim programom obilježava dan svoga osnutka 20. rujna. Na taj datum godine 1624. osnovan je Arhiv generalnog providura u Zadru kao preteča današnjeg Državnog arhiva u Zadru koji će kasnije postati središnjim dalmatinskim arhivom.

U ponedjeljak, 18. rujna svečano će se otvoriti izložba arhivskih dokumenata Državnog arhiva u Rijeci „Pogled u oporuku Fausta Vrančića" (1551.-1617.) - Uz 400. obljetnicu smrti Fausta Vrančića autorice dr. sc. Ive Kurelac. Otvorenje izložbe će biti u 12 sati u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru.

U utorak 19. rujna u 12 sati u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru Andreja Dragojević, viša konzervatorica-restauratorica i pročelnica Središnjeg laboratorija za konzervaciju i restauraciju Hrvatskog državnog arhiva; Suzana Njegač, viša konzervatorica-restauratorica i Sanela Huzjak, konzervatorica-restauratorica predstavit će restauratorsko-konzervatorske radove na planu grada Zadra iz 19. st. Plan grada Zadra pripada Grafičkoj zbirci koja se čuva u Državnom arhivu u Zadru.

Prof. dr. sc. Josip Faričić održat će prigodno javno predavanje na temu „Zadar na starim kartama" kao izvor prostornih podataka preobrazbe Zadra iz grada utvrde u otvoreni moderni grad.

U četvrtak 21. rujna u 10 sati u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru priredit će se radionica za arhiviste pod nazivom Radionica o sređivanju i obradi arhivskog gradiva, a sve u cilju ujednačavanja obavijesnih pomagala i njihove primjene kod korisnika. Kraća uvodna izlaganja održat će Gordan Grzunov, viši arhivist iz Državnog arhiva u Pazinu, mr. sc. Dubravka Kolić, viša arhivistica iz Državnog arhiva u Zadru i Damir Validžić, viši arhivist iz Državnog arhiva u Zagrebu.