Studenti Sveučilišta u Zadru u četvrtak su u Svečanoj dvorani s uspjehom izveli glazbeno-recitatorski program, organiziran u povodu završetka nastave u akademskoj godini 2016./2017.

Mnogi od njih u Zadar su stigli zbog ljubavi prema lijepoj riječi, pa je ova večer bila prilika da svojim prijateljima, kolegama, profesorima i široj javnosti pokažu što znaju - recitiranjem izbora djela velikana svjetske poezije na izvornim jezicima.

- Studenti su u slobodno vrijeme i kroz studijske programe često posvećeni književnosti i glazbi, te je običaj da na ovakav način obilježe kraj nastave. U recitatorskom dijelu interpretirali su književna djela autora koja obrađuju u sklopu filoloških studija. U ovogodišnjem programu zastupljen je samo jedan mali dio onoga što rade samostalno ili uz stručno vodstvo svojih profesora, rekla je izv. prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić, prorektorica za studije i studente zadarskog sveučilišta.

Za razliku od prošle godine, kada su studenti čitali i svoje prijevode klasika svjetske književnosti, ove godine su odabrali program u kojem će recitirati pjesme na izvornim jezicima. Publika je mogla uživati u interpretaciji poezije velikana svjetske književnosti u izvornom obliku, neprevodivom na druge jezike, pa tako i na hrvatski, na kojem smo ih navikli čuti.
Studenti i profesori Odjela za francuske i iberoromanske studije, Odjela za germanistiku, Odjela za kroatistiku i slavistiku te Odjela za talijanistiku za ovu su priliku odabrali djela Drage Ivaniševića, Guillaumea Apollinairea, Augustina Stipčevića, Mihaila Jurjeviča Ljermontova, Paula Eluarda...

Jednako zanimljiv bio je glazbeni program u kojem su nastupili studenti okupljeni u Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru, glazbeni sastav Odsjeka za iberoromanske studije La Banda te vokalni a cappella sastav A.K.A. Crescendo. Na repertoaru su i u ovom dijelu bili klasici - Palestrina, Ivan pl. Zajc, ali i poznate skladbe suvremene domaće i strane glazbe, kao što su La Bamba, Cielito lindo i druge.

Očekuje se kako će raspjevani studenti nastaviti s jednakim žarom i dalje njegovati umjetnički izričaj te ispunjavati svoje studentske obveze, među ostalim i na ispitnim rokovima, koji im slijede ovih dana.

Rasadnik brojnih znanstvenika i umjetnika

Sveučilište potiče studente da budu što aktivniji i kreativniji te da se u slobodno vrijeme, između ostalog,bave i glazbom i književnošću, ističe prorektorica Balić Nižić. Studenti objavljuju svoja djela u studentskim listovima, izvode ih pred kolegama, javljaju se na natječaje, a sve to mogu raditi i organizirano kroz studentske književne udruge, kao što je primjerice književna udruga Ludens na Odjelu za kroatistiku i slavistiku. Spomenimo i to kako je Sveučilište u Zadru rasadnik iz kojeg su u svijet otišli brojni priznati znanstvenici, ali i umjetnici i književnici.