ZADAR- Nakon sinoćnje promocije prvijenca zadarskog farmaceuta Frane Herende 1202, prodano je rekordnih 30 primjeraka zadarskog povijesnog romana.

Roman je to koji ima kost i meso, kazao je jedan od dobro upućenih čitatelja na zadarskom predstavljanju romana u Gradskoj knjižnici koja je izazvala veliko zanimanje Zadrana.
Autor romana je rekao kako mu je sada jasno koliko će mu biti teško pustiti vlastitu djecu iz ruku nakon što je spoznao kako je to  bilo s romanom nakon što ga je prepustio čitateljima. Herenda željno očekuje povrtnu informaciju publike. On je napisao roman po povijesnim vrelima o križarsko - osvajačkom hodočašću u kojoj je Zadar prikazan kao bahat grad koji se opire moći tadašnjem Papi i Carigradu.

U romanu značajnu ulogu igraju zadarski bedemi o čemu je kao i zlatnom križu u Katedrali te ostalim urbanim legendama iz romana u razmeđu između zbilje i fikcije govorio stručnjak za starofrancuske kronike doc. dr. sc. Patrick Levačić. On je dodatno zaintrigirao Zadrane na čitanje 1202.   

Maja Gregl dramaturginja i dugogodišnja urednica HRT-a sinoć je najavila kako će Herendina 1202. biti izvedena kao radio roman. - Možete hodati po lokalitetima iz romana i slušati njegovu radijsku izvedbu, kazala je urednica, pohvalivši urednički posao Adriane Piteše iz izdavačke kuće Profil na romanu 1202. Herenda, kao mladi autor u romanu je prikazao život tadašnjih patricija, opisao  jedini viteški red sv. Krševana ali i vladanje i moć iz kreveta, kazala je  gošća iz Zagreba. Promotori su iz romana Frane Herende isčitali kako je Zadar te 1202. godine bio prava europska destinacija sa značajem u svjetskoj povijesti.

Na znatiželju novinarske i moderatorice Valentine Mlađen, farmaceut po struci Frane Herenda je najavio kako piše suvremeni roman iz svog iskustva u radu s velikim korporacijama u kojem će tematizirati otuđenje ali i ljubavnu priču.