ZADAR - Koncertni ured Zadar kao najnovija ustanova u kulturi kojoj je osnivač Grad Zadar, imat će najveće povećanje novca iz Gradskog proračuna.

Na lanjskih 829 tisuća kuna u 2017. godini plan povećanja iznosi 1.2 milijuna kuna. Razlog je zapošljavanje jedna osobe na puno, a drugo na pola radnog vremena. A sve to jer će Koncertni ured upravljati koncertnom dvoranom u obnovljenoj Kneževoj palači gdje će nadležnosti dijeliti s Narodnim muzejom.

Nema tome davno kako je koncertna produkcija izdvojena ispod krova HNK Zadar zbog uštede i racionalizacije troškova, kako je tada objašnjavao pročelnik za kulturu Radovan Dunatov. Ustanova je dobila ravnateljicu Dinu Bušić s jednom zaposlenom i osobom koja i dalje vrijedno radi i za potrebe HNK Zadar.
Prostor koncertnog ureda u kojem je nekad stolovala Branka Dolički, još uvijek se nalazi u trošnoj Providurovoj palaći. Uskoro se sjedište Koncertnog ureda seli u prostor iza koncertne dvorane.
Ostale ustanove u kulturi dobili su blago povećan iznos novca za svoje namjene u odnosu na prethodnu godinu, osim Znanstvene knjižnice. Za nju je planirano 4.5 milijuna kuna, 300 tisuća manje nego 2016. godini. HNK Zadar dobit će 4 129 000 kuna, nešto malo više novca nego lani, a blago povećanje novca iz gradske blagajne odrazit će se na Zadarsko kazališno ljeto.
Gradska knjižnica u odnosu na Gradski proračun primit će s lanjskih 7.6 milijuna kuna, ove godine sto tisuća kuna više. Za nabavku knjiga prikazano je 900 tisuća kuna, sto tisuća kuna manje nego lani. Ministarstvo kulture odobrilo je  Gradskoj knjižnici 700 tisuća kuna za nabavku knjiga.