ZADAR- Danas završava jubilarni, 20. festival Zadar snova, s pretpremijerom predstave Tijest, koju je napisao rimski pisac Seneka, učitelj cara Nerona.

Tijest, priču o nečuvenoj osveti brata koja završava kanbalizmom, na svoj će način prikazati Ivica Buljan s ekipom vrsnih glumaca iz Slovenije. Tijest je pripreman na Silbi, gdje je 11. kolovoza prikazan na Silbenskom kulturnom ljetu.
Premijera će biti u rujnu u Ljubljani.
Kreatori Tijesta morali su otvorenu scenu Silbe zamijeniti s ostacima crkve sv. Nikole, gdje će se večeras prikazati Tijest koji će završiti s pravom gozbom za publiku. .
Redatelj Ivica Buljan prvi je u Hrvatskoj koji se uhvatio u koštac sa Senekom našeg doba. Rimski filozof za razliku od grčkih tragičara, ne izvodi se u zapadnoj civilizaciji, kazao je Buljan na predstavljanju Zadra snova, na kojem je prisutan 15 godina i kojem je taj naš najpoznatiji suvremeni redatelj dao pečat.

Što Tijest može dati današnjem življenju i kakve je povezanost civilizacija, doznat će svi oni koji dođu na predstavu suvremenog kazališnog izraza Ivice Buljana. „Senekine tragedije, a posebno Tijest, pune su krvavog užasa, sve do kanibalizma. Mržnja je neopravdana, ekscesivna, motivi iracionalni. Takav je morao izgledati svijet ljudima koji su iznad svega cijenili razum i obrazovanje. Upravo zbog konteksta i položaja mislećih, Senekine tragedije danas mogu izgledati aktualne, ne samo kao povod za neki surovi spektakl. Možda neizvođene u svoje doba, teško izvodljive uopće, one su skoro po definiciji „postdramske"..., napisao je Buljan.
Tijest je koprodukcija Mini teatera iz Ljubljane, Novog kazališta Zagreb, Zadra snova i Silba Environment Art.
U predstavi igraju: Milena Zupančič, Robert Waltl, Marko Mandić, Benjamin Krnetić, Gregor Prah.