U organizaciji umjetničke organizacije Ilijane Lončar jubilarni 15. Požeški Plesokaz ugostit će ovog vikenda sjajne mlade plesne umjetnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. U gradskom kazalištu Požega 480 plesača, voditelja i koreografa iz 41 plesnog ansambla i iz 21. grada predstavit će se u dvije tematske večeri.

Plesni program će voditi naša Zadranka Doris Pinčić-Rogoznica, a uz plesni festival posjetitelji i gosti mogu pogledati izložbu fotografija "15 godina Plesokaza".

Gestice već pet godina sudjeluju na Plesokazu na kojem su upoznale jako puno plesnih prijatelja s kojima se susreću na mnoštvu plesnih festivala i natjecanja. Ovakve manifestacije su odličan pokazatelj mladim umjetnicima kako je edukacija čvrst temelj za razvijanje, usmjeravanje i pronalaženje vlastitog plesnog izričaja, obzirom da na ovakvim plesnim manifestacijama sudjeluju ansambli različitih plesnih smjerova.

- Gestin put je od samog početka postojanja autorski, Gestice ne veže određen plesni izričaj. Kao voditelj, smatram da je ljepota u različitosti i da samo istraživanje kroz pokret nudi različite poglede na plesnu umjetnost. Stoga Gesta kao udruga i sama njeguje različite plesne izričaje, ovisno o zadanoj temi projekta. Na ovogodišnjem Plesokazu predstavit ćemo se ulomkom iz Gestine posljednje plesne produkcije sa koreografijom "Ballroom swing" u drugom dijelu Plesokaza koji je posvećen show, jazz, step, hip - hopu - rekla je Nena Jurišić, dodavši kako se izuzetno raduju ovom plesnom vikendu.

Uz samo sudjelovanje na festivalu, Gestice će pohoditi seminare koji su organizirani u sklopu Plesokaza i imat će priliku gledati sjajnu nagrađivanu predstavu "TI" profesionalnih plesnih umjetnika Ognjena Vučinića i i Aleksandre Mišić.

- Za Plesokaz smo vezani i zbog toga što je upravo ova plesna manifestacija bila smjernica i poticaj u organizaciji Zadarskog plesnog festivala, koji je nakon prve godine promijenio predznak i postao međunarodni. Naš Zadarski plesni festival je dobio dodatni motiv za organizacijom i zbog sjećanja na gđu. Nives Šimtović-Predovan iz čijeg ansambla je i proizašla Gesta, zaključila je Nena Jurišić.