ZADAR- Prije pola godine Međunarodni centar za podvodnu arheologiju upisao se kao vlasnik prostora nekadašnjeg kompleksa samostana Svetog Nikole, koji je bio i vojna bolnica, a Zadranima je još u sjećanju kao mjesto ciganske čerge.

Sve je to daleka prošlost koja se i fizički čisti nakon što je Međunarodni centar ušao u posjed i već se intenzivno radi na budućem izgledu i namjeni tog prostora.

- Da bi Međunarodni centar za podvodnu arheologiju dobio status UNESCO-ov centra, prema sporazumu s Ministarstvom kulture mi smo bili u obavezi osnivanja Muzeja za podvodnu arheologiju u nekadašnjoj crkvi svetog Nikole (koja je bila i arhiv Tankerske plovidbe.op.a) . UNESCO je i investitor idejnog projekta kojeg je izradio zadarski arhitekt Ante Uglešić, a iduće godine pripremit će se projektna dokumentacija kojom će Ministarstvo kulture i UNESCO zajedno aplicirati taj zadarski projekt prema strukturnom fondovima, doznajemo od dr. Luke Bekića, ravnatelja Međunarodnog centra.

On podsjeća kako je još akademik Mate Suić, koji je kao arheolog djelovao i istraživao u poslijeratnom Zadru, imao ideju da se u tom, nekad sakralnom objektu, napravi takav muzej.

Crkva Sv. Nikole spada u objekt nulte kategorije, zbog čega su stroge uvjete njegove obnove, a time i izrade idejnog projekta, odredili zadarski konzervatori, koji traže da se obnovi u baroknoj fazi. Nad projektom bdije bivša pročelnica Konzervatorskog odjela Anastazija Magaš, koja u Ministarstvu kulture vodi pripremu projekta financiranja kulturne baštine iz EU fondova.

Dok se na izradi glavni projekt s troškovnikom, teško je procijeniti koliko bi zahvat obnove i uređenja mogao koštati i koliko će se novaca tražiti od EU fondova.

- Kada će se taj glavni projekt izraditi, ovisit će o novcima koje nam odobrava Ministarstvo kulture. Mi ćemo tražiti da se projekt napravi tako da se može raditi po fazama, ističe Bekić.

Ono što je utvrđeno je povijesna matrica po kojoj će se taj kompleks obnoviti, kazao nam je ravnatelj Bekić. U idejni projekt, osim obnove crkve Sv. Nikole, uključena je nekadašnja vojna garaža, zgrada sa zvonikom. Iz projekta je izbačen bunker iz 2. svjetskog rata, doznajemo od ravnatelja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Oni su prema Gradu Zadru uputili zahtjev da im se izda odobrenje za obnovu na osnovu posebnih uvjeta za građevine koje su izgrađene prije 1968. godine.