ZADAR- Otvaranje stalnog antičkog postava nesumnjivo je kulturni događaj  godine u Zadru.
Napokon, nakon 180 godina postojanja Arheološkog muzeja i 40 godina od kada je uklonjena (zbog izložbe) tadašnji postav antike, Zadar je dobio pravi muzejski primjerak svog iskonskog postojanja.

Arheološki muzej nakon sedam godina mukotrpnog rada i skupljanja novaca otvorio je stalni Antički postav na prvom katu. I to vrhunski koncipiran u uvjetima skučenog prostor. Ostvaren je životni san dr. Kornelija A. Giunio, voditeljice Antičkog postava, u kojem su joj najviše pomogli tadašnji ravnatelj Dražen Maršić, te kolege Timka Alihodžić i Jakov Vučić. U svom emotivnom nastupu na otvaranju postava, ona nije propustila spomenuti jedinu osobu koja nije mogla biti te večeri na Rimskom forumu - akademik Nenad Cambi - uzor i mentor dr. Guiuno.


U Arheološkom muzeju je četvoro doktora znanosti, iz zadarskog muzeja poteklo je četvoro dekana Filozofskog fakulteta u Zadru.
Što je sve u znaku broj četiri nije propustio podsjetiti u svom oproštajnom govoru ravnatelj Arheološkog muzeja Smiljan Gluščević. On je uzvanike podsjetio i na stihove zadarskog pjesnika Miljenka Mandže koji je opjevao taj antički kamen na Forumu.
Podršku djelu Arheološkog muzeja u Zadru dali su Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja u Puli, koji je i sam obukao rimsku togu i doveo „gladijatore", te Elvira Šarić Kostić, ravnateljica Muzeja Grada Splita kojoj su gradske vlasti povjerile upravljanje Dioklecijanovim podrumima.
Na žalost, među uzvanicima jedne lijepe večeri, koja je završila u sv. Donatu, gdje je jedno vrijeme bio Arheološki muzej, nije bilo, (osim dr Ive Fadića ravnatelja MAS) ravnatelja zadarskih ustanova u kulturi, a niti predstavnika županijske vlasti.


Kapitalno djelo zadarske kulture otvori je Berislav Šipuš, zamjenik ministrice. Na otvorenju su bili i gosti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Njih je, kao što će sve buduće posjetitelje antičkog postava, dočekao car Julije Cezar, a na kraju zanimljivog postava još tri kipa rimskih careva.
Otvaranje Antičkog postava, koji je, doista, samo dio bogatog nalaza kojeg zadarski muzej posjeduje, ukazao je na nužnost nove i veće zgrade Arheološkog muzeja u Zadru, kojem se, kako je kazala voditeljica, vratio Rim.