Velikim koncertom u do zadnjeg mjesta ispunjenom HNK Zadar Zadar je priredio pravi hommage Ljubi Stipišiću Delmati, velikanu hrvatskog klapskog pjevanja, kumu Gradske knjižnice Zadar koja je i organizirala koncert. Prije toga, na press konferenciji, potpisom mr. Sc. Ivana Pehar, ravnatelja Gradske knjižnice Zadar, i Zlatana Stipišića Gibonnija osnovana je Zaklada Delmata.

- Ljubo je bio čovjek koji je beskrajno vjerovao u ono što radi. Čovjek je prolazio kroz veliko ushićenje i velike krize. Čovjek i njegovo autorsko djelo je pred sudom slušatelja i javnosti. Ono što je on napravio kao etnomuzikolog, to ne ide na sud. To ostaje nama, to je podjednako važno kao trgovi i zidine grada. Zidine se prave od kamena, a on je svoje napravio od riječi. Tu smo da ga čuvamo, dok ne dođe netko tko će ga naslijediti, kazao je Zlatan Stipišić Gibonni uoči osnivanja Zaklade kazavši kako oca još nije odbolio.

- Dok sam dolazio iz Splita slušao sam njegov CD, Oče naš, Dalmatino povišču pritrujena... Nadam se da će nas ova zaklada nadživjeti, da će ljudi koji će doći iza nas čuvati ovu vatru, kazao je Gibonni.

Ravnatelj Gradske knjižnice izrazio je ponos što je Zlatan Stipišić Gibonni jučer bio u Knjižnici, te činjenicom da je Gibonni prihvatio naslijediti kumstvo koje njegov otac imao prema Gradskoj knjižnici. Gibonni je podržao osnivanje Zaklade, kojom će upravljati mr. Sc. Ivan Pehar, ravnatelj GK Zadar. Upravni odbor čine Ivan Grubišić, Vesna Vuković, Ivo Šušak, Bojan Pogrmilović, Vlado Sunko, Erik Pavin i Mirko Đinđić. Rad Upravnog odbora, upravitelja i cjelokupne Zaklade nadzire Zlatan Stipišić Gibonni. Nadzor Zaklade osobito nadzire rad i aktivnosti zaklade u pogledu zaštite dostojanstva pokojnog Ljube Stipišića Delmate kao i zaštite te očuvanja znanstvenog, stručnog, te umjetničkog djela Ljube Stipišića Delmate. Gibonni se ujedno obavezuje biti pokroviteljem Festivala dječje klape pri Gradskoj knjižnici Zadar i digitalizacijskog projekta Gradske knjižnice Zadar - Projekta Delmata.

- Prilikom podjele imena članova Upravnog odbora gledali smo da budu zastupljena tri grada, Zagreb, Split i Zadar. Bojan je u Zagrebu bio više od desne i lijeve ruke. Bio je glavni umjetnički voditelj u Zagrebu, dok je Sunko vodio koncert u Splitu, kazao je Pehar.

Milko Belevski kazao je kako je bila izuzetna čast upoznati barba Ljubu.

Bojan Pogrmilović istaknuo je veličinu opusa Ljube Stipišića Delmate.

- Veliki broj stručnjaka i javnosti nema pravih saznanja o dimenzijama lika i djela Ljube Stipišića Delmate. Pokušajte ovo prepisati pa ćete vidjeti koliko vam vremena treba, a zamislite samo koliko je vremna trebalo za sve ovo prikupiti, kazao je Pogrmilović osvrćući se na knjigu „Identitet".