U izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice (Ante Kuzmanića 3) u Zadru, u srijedu 18. siječnja 2012.godine, s početkom u 12 sati, obilježit će se 45-godišnjica umjetničkog djelovanja i stota tiskana knjiga književnika Tomislava Marijana Bilosnića.

U programu, uz autora, sudjeluju književnici Đuro Vidmarović i Davor Šalat, članovi Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika, dr. Igor Šipić, autor knjige «Život na sudbini vulkana» posvećene umjetničkom portretu Tomislava Marijana Bilosnića, i Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene knjižnice.

Književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću, povodom 45 godišnjice umjetničkog djelovanja, izdanja stote tiskane knjige i rođendana 18. siječnja, ovih su dana stigle čestitke s raznih strana, iz zemlje i inozemstva. Čestitke su stigle od više pojedinaca i institucija iz Hrvatske, Albanije, Makedonije i Mađarske.
Među čestitkama posebno se izdvaja ona predsjednika Društva hrvatskih književnika, gospodina Božidara Petrača, a koja glasi: «Zadovoljstvo mi je u povodu 45. obljetnice Tvoga umjetničkog djelovanja i stvaralaštva izraziti iskrene čestitke u ime DHK i svoje osobno. 

Tvoj je pjesnički opus visoko ocijenjen i ovjenčan nagradom „Tin Ujević". Tvoju prozu - u prvom redu roman Listopad - književna kritika vrjednuje kao vrsno dostignuće na temu Domovinskog rata. Tvoj je dosadašnji književni opus nezaobilazan prinos suvremenoj hrvatskoj književnosti. 

Dragi prijatelju, želimo da i ubuduće svojim stvaralaštvom djeluješ na dobro naše književnosti i kulture našega naroda».

Čestitku je Bilosniću poslala i gđa. Marina Kljajo Radić, predsjednica Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. Čestitku Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti u Dijaspori potpisuju mr.ph.sc. Dragan Hazler, predsjednik, Emilija Herceg, dopredsjednica i Ilija Šikić, tajnik.

Bilosnićev jubilej objavljen je u više domaćih i stranih medija. Časopisi «Zrcalo», «Marulić» i «Zadarska smotra», kao i neka druga periodika, objavit će posebne priloge o Bilosnićevu stvaralaštvu. U Albaniji je ugledni časopis Poeteka objavio Bilosnićevu poemu »Tomori, Tomori», a albanski pjesnik Milijanov Kallupi svoju je zbirku «Jarost konja» u cijelosti posvetio Bilosniću.U Makedoniji je književnik Mustafa Spahiju posvetio 65 haiku svome kolegi po peru.