Danas je u 89. godini života u Zagrebu iznenada preminuo jedan od najuglednijih hrvatskih kulturnih djelatnika Fadil Hadžić.

Umjetnik širokog spektra zanimanja, slikar po akademskom obrazovanju, urednik u novinama i časopisima (VUS, Vjesnik, Telegram), od kojih je neke i osnovao (primjerice glasoviti satirički časopis Kerempuh i kulturni tjednik Oko), filmski scenarist i redatelj te osnivač i direktor filmskih poduzeća (Duga film, Zora film), Fadil Hadžić je tijekom cijele svoje dugotrajne karijere najviše bio vezan uz kazalište.

Od 1952., kada je kao dramski pisac debitirao s Dosadnom komedijom, postavljenom u zagrebačkoj Komediji, uprizoreno mu je 60 različitih dramskih djela (uglavnom komedija), prikazivanih na sedamdesetak pozornica širom Hrvatske i nekadašnje Jugoslavije, što ga čini jednim od najizvođenijih hrvatskih kazališnih pisaca svih vremena.

Većina Hadžićevih komedija praizvedena je u Satiričkom kazalištu Kerempuh, uz kojeg je bio vezan mnogostrukim nitima; bio je njegov osnivač, umjetnički direktor (od 1964. do 1984.) i dramaturg, te pokretač Kerempuhovog kućnog festivala, Dana satire. Osim 44 cjelovečernja djela na pozornica Kerempuha izvedeno je i dvadesetak kraćih Hadžićevih tekstova, igranih u sklopu satiričkih kolaža različitih autora. Aktivan do posljednjeg dana života, Hadžić je još uvijek aktivno sudjelovao u promišljanju Kerempuhovog repertoara, a u matičnomu mu je kazalilštu 20. studenoga 2010. praizvedeno šezdeseto te, kako se pokazalo, posljednje za života uprizoreno djelo, komedija Prevaranti.

Satiričko kazalište Kerempuh s ponosom će čuvati uspomenu na svog utemeljitelja, pisca i ravnatelja, na čovjeka koji je bio dobri duh ovoga kazališta.