Zadranka Ivana Maršan Jukić osnovala je prvi privatni laboratorij u Zadru i jedini na području srednje i južne Dalmacije.

Labo sano provodi ispitivanje hrane, hrane za životinje, voda i mikrobiološke čistoće objekata, a krajem prošle godine postao je dio grupacije J S Hamilton International, druge najveće tvrtke te djelatnosti u Europi.

O počecima, rađanju ideje, ostvarivanju vizije kao i o planovima za budućnost razgovarali smo sa zadarskom poduzetnicom.

Put do uspjeha nije bio lagan, ali nakon deset godina u poduzetništvu te nebrojeno financijskih ali i drugih poteškoća, Ivana bi ponovila sve.

- Kao mlađa nisam razmišljala o poduzetničkim vodama, roditelji su radili u državnim tvrtkama i jednostavno nisam bila odgajana u tom duhu no oduvijek sam bila zaljubljena u kemiju, započinje priču Ivana.

Nakon završene više škole za inženjera laboratorijske dijagnostike u Rijeci vratila se u Zadar gdje je u centralnom laboratoriju zadarske Opće bolnice odradila staž na volonterskoj bazi.

Prve doticaje sa hranom ostvarila je u tvrtki koja se bavila proizvodnjom mozzarelle kao voditeljica proizvodnje. Tvrtka ipak nije bila prepoznata na tržištu.

- Jednostavno nije bilo vrijeme za to, a nakon što pet mjeseci nisam dobila plaću, morala sam otići, kaže Ivana.

Sa smiješkom se prisjeća vremena kad je radila kao zamjena na mjestu profesorice u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića.

- Nikad se nisam mogla zamisliti na tom mjestu, ali na kraju je sve ispalo super . To je bio prekrasan dio mog života u kojem sam shvatila da imam mogućnost kvalitetnog prenošenja znanja na druge.

U slobodno vrijeme posvetila se učenju i širenju znanja o procesu analize uzorka. Nakon isteka radnog perioda u školi, prijavila se na natječaj u bolnici za radno mjesto na kojem je bila na stažu.

- Posao sam dobila no kad sam došla tamo shvatila sam da to više nije to i da mogu dati puno više nego što bih tamo mogla ostvariti. Nakon tri mjeseca, odlučila sam dati otkaz i sigurno sam među rijetkima koji su to napravili. Roditelji su bili ljuti na mene, ali nikad si ne bi oprostila da nisam pokušala. Znala sam da se neću više moći tamo vratiti, ali rekla sam si - idemo!

Kako bi osigurala početak u poduzetničkim vodama sa suprugom je podignula kredit, a u to vrijeme otvorio se Poduzetnički inkubator koji svojim povoljnim cijenama najma prostora zadarskim poduzetnicima olakšava početak poslovanja.

U malom uredu Ivana se počela baviti consultingom vezanim za prehrambenu industriju. Sudjelovala je u velikom broju projekata i zadobila certifikat no nakon šest godina rada u consultingu nastupilo je zasićenje.

- Jedan dan imaš previše projekata, a drugi ne znaš hoćeš li imati posao - nije bilo sigurnosti. Tijekom godina u kontaktu s klijentima shvatila sam da je svima potrebna analiza različitih uzoraka te je tako nastala ideja o osnivanja privatnog laboratorija.

S obzirom da je to zahtijevalo dodatne financijske troškove, digla je hipoteku na stan i zaputila se u današnje prostorije na Gaženičkoj cesti.

Laboratorij je ubrzo dobio odobrenje norme 17025 od strane Hrvatske akreditacijske agencije. Prve godine bile su krizne, ali Labo sano je uspio stati na noge.

- Najteži posao bio je uvjeriti ljude da analizu uzorka mogu vršiti i u privatnom laboratoriju, a ne samo u Zavodu za javno zdravstvo. Nakon dugo vremena uspjeli smo u tome i prošla godina nam je odlična.

Mladi i stručni tim od devet radnika čini najmlađi kolektiv te laboratorij koji je od osnivanja najbrže dobio potrebnu akreditaciju. Krajem prošle godine stigla je ponuda od međunarodne kompanije Hamilton Internation koju je bilo teško odbiti.

Poljska tvrtka je, nakon obilaska više laboratorija, htjela otkupiti upravo njezin. Ivana je ponudu prihvatila i ostala na mjestu direktorice i odgovorne osobe za cijelo poslovanje tvrtke Hamilton Croatia d.o.o. (bivše tvrtke Labo Sano d.o.o.).

- Razlika je u tome što više nemam brige hoću li imati svaki mjesec za plaću radnicima. Odluke i dalje donosim samostalno, a strategija razvoja je zajednička. U planu je preseljenje, kupili smo novu opremu, povećan je temeljni kapital, a zbog financijske sigurnosti imamo priliku širiti se i po cijeloj Hrvatskoj.

Za kraj, upitali smo Ivanu što bi, nakon svega, poručila mladim poduzetnike koji se često, zbog nepovoljne poduzetničke klime, brzo obeshrabre u ostvarivanju svojih vizija.

- I ja sam sto puta pomislila da ne mogu više i zapitala sam se što mi je ovo trebalo, ali potrebno je imati vjeru u sebe i okružiti se ljudima koji znaju više od tebe - to je najvažnije. Poduzetnik mora biti lider i imati viziju, ali i priznati ako je u krivu te dopustiti ljudima s kojima radi da imaju svoj stav i prihvatiti i njihovo mišljenje. Čovjek ne može sam, timski rad je ekstremno bitan.