Nepovoljna poduzetnička klima jedan je od glavnih „krivaca" za nedovoljna ulaganja u postojeće ili otvaranje novih tvrtki u Lijepoj našoj. No, našem mladom sugrađaninu ni takva situacija nije predstavljala problem kada se odlučio pokrenuti vlastiti posao.

Juraj Škontra, po struci magistar građevine, u prvoj polovici ove godine otvorio je malu tvrtku koja se bavi projektiranjem, nadzorom i graditeljstvom te zaposlio još dvojicu djelatnika. Ovdje je važno spomenuti još jednu značajnu stvar, a to je da su sva trojica mlađi od 30 godina. S obzirom da se radi o struci s kojim su vrlo lako mogli naći zaposlenje izvan granica Republike Hrvatske, ovaj pothvat još i više dobiva na važnosti.

U kratkom razdoblju svog postojanja njegova tvrtka „Total ing d.o.o" ostvarila je suradnju te je za klijente imala i velike tvrtke iz područja telekomunikacija. Kako kaže Škontra cilj im je u bližoj budućnosti dio poslovanja bazirati na projektiranju, izgradnji i održavanju telekomunikacijskih mreža. Sljedećih nekoliko godina planiraju značajan rast poslovne aktivnosti temeljene na kapitalnoj investiciji u najavi za Grad Zadar, optika do kućnog praga (fiber to the home - FTTH) u kojoj je planirano sva kućanstva u Gradu spojiti na svjetlovodnu mrežu, umjesto sadašnje bakrene koja se gasi jer je neisplativa za održavanje. HT je već krenuo s kabelima sa svjetlovodnom niti prema većim zgradama na koju planira spojiti i sva manja kućanstva.

Kako bi se sve to moglo ostvariti potrebna su značajna financijska sredstva. No, Škontra je i za to pronašao rješenje uz pomoć Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE. Po otvaranju tvrtke počeo se, kako sam kaže, informirati o raznim mogućnostima financiranja u vidu nacionalnih i europskih poticaja. S obzirom da sam nije bio dovoljno upućen u sve mogućnosti savjet je potražio u ZADRI NOVOJ gdje ga je dočekala Sanja Peričić, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije te ga uputila na Anu Cvitković, savjetnicu u Odjelu za provedbu EU projekata. Nakon što je odradila provjeru prihvatljivosti tvrtke i projekta, kako sam Škontra kaže, Ana Cvitković ga je usmjerila ne Poduzetnički impuls kojeg provodi Ministarstvo poduzetništva i obrta na natječaj „Jačanje konkurentnosti u uslužnim djelatnostima". Riječ je o natječaju namijenjenom mikro poduzetnicima koji je proveden u srpanju ove godine, a kojim je bilo dostupno pet milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Tim natječajem tvrtke su mogle dobiti do 75% ukupno prihvatljivih troškova projekta. „Nakon što je utvrđeno kako udovoljavam uvjetima odlučio sam se i prijaviti na Poduzetnički impuls. S obzirom da nisam imao iskustva sa pisanjem projektnih prijedloga u ZADRI NOVOJ sam imao podršku u cjelokupnom osmišljavanju projektnog prijedloga. Tijekom izrade projektne prijave gospođa Ana Cvitković cijelo vrijeme me pratila te davala sugestije na koji način to najbolje napraviti i zbog toga sam joj iznimno zahvalan" - navodi Škontra.

Potvrdu da se sav taj trud i isplatio dobio je nedavno kada je išao potpisati ugovor vrijedan 118.619,56 kn od čega 88.964,67 kuna bespovratnih sredstava. Naime, njegov projekt jedan je od 36 odobrenih projekata u sklopu natječaja „Jačanje konkurentnosti u uslužnim djelatnostima" od 378 ukupno prijavljenih projekata. Sredstva su to kojima će se nabaviti oprema potrebna za rad (uređaji koji se koriste kod polaganja ili uvlačenja te spajanja i ispitivanja svjetlovodnih kabela). Navedena oprema će se koristiti na projektu dovođenja optike do kućnog praga (FTTH), na kojem tvrtka radi i sada zajedno sa partner tvrtkom. S obzirom da su dvije tvrtke koje su se bavile istom djelatnošću na istom području propale, „Total ing" planira preuzeti dio tržišta te se planiranom investicijom dovesti u povoljan položaj.

Za sam kraj Škontra ističe kako očekuje porast obima posla jer bi mogli odrađivati i dio uvlačenja svjetlovodnih kabela kao i spajanja te mjerenja svjetlovodnih niti, a isto je u najavi kao kapitalna investicija u Gradu Zadru, s predviđenim ulaganjima Grada i partnera do 150 mil. kuna.