Danas se trebalo početi preuzimati mlijeko s povišenom razinom aflatoksina i odvoziti u tri bioenergetska postrojenja u Slavoniji. Riječ je o modelu koji je osmislilo Ministarstvo poljoprivrede. No doznajemo da odvoz zdravstveno neispravnog mlijeka još nije počeo. Mlijeko se tako već peti dan ne odvozi s 400 farmi na istoku zemlje na kojima se dnevno proizvodi 70 tisuća litara.

Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak izjavio je da nitko u cijeloj županiji nije došao odvesti mlijeko na uništavanje niti je tko iz nadležnog ministarstva kontaktirao ni mljekare ni otkupljivače niti specijalizirane tvrtke koje bi trebale primati mlijeko.

Kao poseban problem istaknuo je, kako je rekao, provjerenu informaciju u Hrvatskoj agenciji za hranu da u cijeloj Hrvatskoj nema referentnog centra za analizu mlijeka na aflatoksin. U ovom trenutku nitko ne zna tko će, kako i u kojem iznosu nadoknaditi štetu i proizvođačima i otkupljivačima, koji su do petka odvozili mlijeko, a nakon što im nitko nije rekao kako će nadoknaditi štetu od mlijeka u kojem se nađe aflatoksin obustavili primanje mlijeka od mljekara, rekao je Kraljičak.

O odvoženju mlijeka informacije nema ni predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić. Brlošić smatra kako hitno trebaju sjesti za stol proizvođači mlijeka, otkupljivači i predstavnici resornog ministarstva i udruga i riješiti problem koji postaje sve teži i kompliciraniji.

O mlijeku, ali i ostalim problemima koje muče poljoprivrednike - neisplati poticaja, novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu - raspravljaju predstavnici udruga na sjednici Hrvatske poljoprivredne komore u Novoj Gradiški.

Poručuju da nakon mirnih prosvjeda žele zauzeti jedinstveno stajalište što i kako dalje ako vlada ne počne brže i učinkovitije rješavati njihove nagomilane teškoće. Jer proljetna je sjetva pred vratima.

Reagirao je i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji. Pozvao je Ministarstvo poljoprivrede i sve odgovorne da odmah pristupe dogovoru s bioplinskim pogonima, čime bi se stvorili minimalni uvjeti za konačno rješenje problema zbog kojeg nesagledivu štetu već tjednima trpe dobavljači, proizvođači i distributeri mlijeka, ističu sindikalisti. Pozdravljaju i sve dosadašnje poteze Ministarstva kako bi se stanje normaliziralo, no smatraju da je nastala šteta samo dijelom smanjena, i to zato što nisu otkriveni pravi krivci za propuste u proizvodnji i kontroli kvalitete mlijeka.