ZADAR- Općina Preko po drugi je put oglasila prodaju 38 hektara zemljišta na području Lukorana. Zona zvana Mačjak - Šumljak namijenjena je u turističke svrhe, ali se tretira kao šumsko područje zbog kojeg je općina Preko dužna platiti tom javnom poduzeću naknadu od 31 milijun kuna.
- Jedinima daju besplatno, a mi moramo skupo platiti, komentirao je Ante Jerolimov, načelnik općine Preko, podsjećajući kako se na prvi natječaj nije nitko javio, a nemaju ni poznatog kupca.
- To je svojedobno bila tvrtka Duboko plavetnilo koja gotovo da je postala vlasnikom terena po natječaju od prije pet godina. Ali onda je krenula kampanja kojom je taj natječaj poništen, jer nije općinsko već državno vlasništvo, odnosno s njim gospodare Hrvatske šume.
I Duboko plavetnilo, tvrtka koja je uz pomoć kapitala iz velike Britanije, izgradila marinu u Sutomišćici, bila je jako zainteresirana da okolnim putem dođu do te uvale, pa su platili izradu planova i onda odustali.
S njima je ugovor raskinut, ističe Jerolimov koji strpljivo čeka investitore. Do prije par godina a nje ih nedostalo na otoku Ugljanu i svi su imali engleski predznak. Međutim, Englezi su ipak ostali na svom otoku.

Na drugom natječaju uvjeti prodaje zone Mačjak - Šumljak nisu se mijenjali. Za metar četvori početna je cijena 25 eura, obaveza je uplate Hrvatskim šumama 25 milijuna kuna naknade, te u roku od šest mjeseci podnošenje zahtjeva za lokacijskom dozvolom za hotel od četiri zvjezdice. Ozbiljnost kupca trebalo bi biti i jamstvo od milijun kuna.